DEN FØRSTE: Hattie McDaniel var den første svarte skuespilleren som mottok en Oscar-statuett, men på grunn av segregasjonspolitikken kunne hun ikke sitte i salen med de andre nominerte. Hun var henvist til et tilstøtende rom på den andre siden av lokalet. Hattie spilte rollen som «Mammy» i storfilmen «Tatt av vinden»
DEN FØRSTE: Hattie McDaniel var den første svarte skuespilleren som mottok en Oscar-statuett, men på grunn av segregasjonspolitikken kunne hun ikke sitte i salen med de andre nominerte. Hun var henvist til et tilstøtende rom på den andre siden av lokalet. Hattie spilte rollen som «Mammy» i storfilmen «Tatt av vinden»Vis mer

Og Oscar gikk til hun på bakrommet

Når Morten Tyldum ankommer Disneys El Kapitan Theatre søndag, og Oscar-utdelingen, vil han stort sett møte etnisk hvite mennesker. Med dette bakteppet skriver musiker Knut Reiersrud om den første svarte skuespilleren som fikk Oscar-statuetten. Hun som ikke fikk sitte sammen med de andre nominerte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Faktum er at for første gang på 17 år finner vi ingen afroamerikanske skuespillere blant de nominerte under årets Oscar-prisutdeling. Det samme gjelder skuespillere med latinsk, asiatisk og for den saks skyld indiansk bakgrunn. Årets Oscar er rett og slett vasket fullstendig hvit.

«Selma», som jo er en film midt i hjertet av afroamerikansk historie, er nominert. Men bare i kategorien beste film. Både hovedrolleinnehaver David Oyelowo og regissør Ava DuVernay sto høyt opp på lista over favoritter, men de nådde altså ikke opp. DuVernay var derimot, som første svarte kvinnelige regissør, nominert til Golden Globe for samme film.

Stigmatisering

Spørsmålet som i disse dager diskuteres i USA - har Oscar et rasismeproblem? - lar vi ligge litt i skygge, men prisen har gjennom historien anskueliggjort underholdningsindustriens stigmatisering av den svarte kulturen. Det hele begynte i 1940, og det var i sannhet ikke bare en hyggelig affære.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn