Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump til Storbritannia

Og over til London

Han skulle til sine egne, men så vil de ikke ha ham. Donald Trump drar til Storbritannia.

SMÅ HENDER OG TELEFON. Donald Trump som ballong, skal sveve over London når han kommer dit. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
SMÅ HENDER OG TELEFON. Donald Trump som ballong, skal sveve over London når han kommer dit. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det var en gang den amerikanske presidenten var en populær gjest hos «sin nærmeste allierte», Storbritannia. Da John F. Kennedy var i London i 1961 var en halv million mennesker til stede for å ta imot ham, og forsøke å få et glimt av presidenten og hans kone Jackie på veien fra flyplassen og inn til sentrum.

I 1977 var Jimmy Carter i Newscastle, og lokal presse kunne rapportere om folk som var kommet for å se:

- De fylte flyplassen. De fylte gatene.De fylte plassen utenfor rådhuset, og de åpnet sine armer mot ham.

Mot Jimmy Carter, den kanskje mest glemte av amerikanske presidenter i moderne tid. For det var en gang amerikanske presidenter - selv de som glitret minst - var populære gjester hos «sin nærmeste allierte».

Nå er det som kjent annerledes. Den amerikanske ambassaden i London har gått til det skrittet å be amerikanere i byen holde «en lav profil» under Trumps besøk. Ambassaden mener at under de store demonstrasjonene som er ventet imorgen, fredag, så kan det være utrygt å være amerikaner i London.

Selv skal Trump - på en måte - holde en lav profil under besøket. Det er ventet at flere hundre tusen mennesker vil vise sin avsky for Donald Trump. Han holdes lengst mulig unna sentrum, og Londons borgermester Sadiq Kahn har gitt tillatelse til at en seks meter stor ballong fylt med helium skal sveve over sentrum av byen. Ballongen viser Trump som baby, med bleie, små hender og en telefon som han kan twitre med.

Og Trump er i stor grad henvist til å twitre når han er i Storbritannia. Han skal ikke tale til verken underhuset eller overhuset slik forgjengeren Barack Obama gjorde i 2011. Trumps møte med dronningen - som hans skotske mor skal ha forgudet - blir bare en kort tur innom Winsdor utenfor sentrum av London, fredag, for å drikke te.

Opprinnelig var besøket ment å være et offisielt statsbesøk, der dronning Elisabeth skulle være vertskap, og der Trump skulle kjøre i dronningens vogn, trukket av hester, til Buckingham Pallace. Men forventete protester mot et statsbesøk, etter at Trump blant annet hadde kritisert Londons borgermester på en sedvanlig nedlatende måte, etter en terroraksjon i fjor, og Trumps re-twitring av en melding fra en britisk rasist-organisasjon, gjorde et besøk på det nivået umulig, og det ble «utsatt» fra amerikansk side.

Donald Trump kommer uansett til Storbritannia i utide. Tirsdag gikk den kontroversielle britiske utenriksministeren Boris Johnson av i protest mot statsminister Theresa Mays forslag om såkalt «soft brexit». Johnson vil ha et mer radikalt brudd med EU enn det May vil. Så allerede på vei til Brussel tirsdag meldte EU-hateren Trump seg på i det britiske politiske basketaket med å omtale den nylig avgåtte utenriksministeren som «min venn» Johnson.

Trump kommer altså til Storbritannia midt under en stor politisk krise, der ingen vet om regjeringen May vil overleve. Hva han vil si, og om han vil tråkke i salaten, vet har trolig heller ikke selv. Men at han for May og regjeringen kommer i utide, og at tidspunktet er ytterst delikat, med en amerikansk president som har et stort talent for improvisasjon, er det liten tvil om.

Med dette: Over til London.