Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Og så møtte jeg prinsessa

Jahn Teigen (62) forteller om sitt første møte med Anita Skorgan.

Sky: Til vanlig gjemmer Jahn Teigen seg i Sverige. I Trondheim måtte han gå på hotellrommet da det ble for mye oppmerksomhet fra folk på gata. Foto: Ole Morten Melgård
Sky: Til vanlig gjemmer Jahn Teigen seg i Sverige. I Trondheim måtte han gå på hotellrommet da det ble for mye oppmerksomhet fra folk på gata. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Livet er som en berg-og-dal-bane, det går opp og ned. Nå går det opp, sier Jahn Teigen og snurrer på installasjonen «Jahns lykkehjul».

- En utrolig ære Teigen er på utstilling om seg selv på pop- og rock-museet Rockheim i Trondheim. Artistens musikalske karriere er viet en egen utstilling som åpnet i går.

- Det er jo en utrolig ære. Jeg går litt tom for ord, både når jeg ser utstillingen og møter folk utenfor her som vil ta blide med meg og fortelle om en konsertopplevelse for tredve år siden. Hvorfor akkurat meg? undrer Teigen.

Ja - hvorfor akkurat ham?. Gummitrynet og sprellemannen med kraftig røst og splitt-hopp har blitt en del av vår kollektive bevissthet, vekselvis iført irrgrønn spandexbukse og skjellettkostyme.

Han fikk null poeng i Melodi grand Prix for «Mil etter mil», og skremte vannet av Europa. Men ikke nordmenn. Vi sendte ham like gjerne til den internasjonale finalen to ganger til.

Med låter som «Optimist», «Det vakreste som fins» og «Min første kjærlighet» har han solgt flere millioner plater, og blitt tildelt hedersprisen under Spellemann-utdelingen to ganger. Men nå begynner det å bli lenge siden han ga ut plate.

Mistet bror og mor Den siste var «Utkledd som meg selv» i 2003.

- Det er mye redigering igjen, men jeg holder faktisk på med en ny plate, røper Teigen.

De siste fem årene har han opplevd å miste både moren og sin eneste bror, samtidig har han relansert seg selv som artist. Eller gjenoppdaget seg selv, som han kaller det.

- Jeg vil heller snakke om lysere ting nå, men selvfølgelig er plata preget av det det jeg har vært gjennom de siste årene. Alt skjedde liksom på en gang...

Avviste Skorgan: Jahn Teigen avviste først Anita Skorgan, etter en konsert. Senere møttes de to under en middag hos Hanne Krogh. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
Avviste Skorgan: Jahn Teigen avviste først Anita Skorgan, etter en konsert. Senere møttes de to under en middag hos Hanne Krogh. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Blir det en mørkere Jahn Teigen vi får høre?

- Motsatt, sier han og ler.

- Folk kommer til å si at «der kommer han der optimisten igjen, hvorfor er han alltid så glad». Men det er det som er poenget. Jeg vil glede folk, det er det jeg kan. Du finner selvfølgelig også sorg i tekstene, men jeg vil si at den neste plata kommer til å bli det mest positive jeg har laget på lenge.

- Prinsessa - Her vi står nå lå det et hotell en gang, begynner Teigen.

Fønix het hotellet, men da han og alle de andre norske rockepionerne reiste landet rundt i turnebuss, kalte de bare hotellet «Høn-fix». Det var rock&roll i sin reneste form.  

- Du vet, vi kunne tatt med oss en ny jente på hotellet i hver by vi spilte, men jeg holdt meg for godt til det. Og så møtte jeg Prinsessa, sier Teigen.

Jøss, tenker vi. Og så han som Kongen utnevnte til Ridder av St. Olavs orden, 1. klasse. Men før vi rekker å spørre om Ari Behn er klar over affæren, kommer forklaringen.

- Anita, selvfølgelig.

Avviste Skorgan Anita Skorgan, prinsesse av «Norsktoppen». Hans første kjærlighet. Hun som «gjorde mer med meg enn du noen gang kan forestille deg».

Ekteskapet ble riktignok kortvarig, men det musikalske samarbeidet fortsatte. Da eks-paret satte punktum for forestillingen «Jahn Teigen fra Tønsberg» i fjor sommer, hadde de solgt over 200 000 billetter på to år.

- Jeg husker det var etter en konsert i -79 i Oslo. Vi fikk beskjed om at Hanne Krogh og ei jente som het Anita gjerne ville komme backstage og møte oss. Nei, sa jeg, det går ikke. Jeg tror Hanne syntes det var jævlig kult at jeg avviste dem, for like etter ble jeg invitert hjem til henne på middag, og der var Anita.

Det var kjærlighet ved første blikk.

- Jeg liker å si at vi startet en konversasjon under den middagen, og har holdt det gående siden, sier han.

Reddet av Dag Erik Pedersen Teigen selv, holder det for tiden gående på den svenske landsbygda. Han trenger roen det gir ham til å jobbe med nye sanger og prosjekter utenfor medias søkelys.

Jahn Teigen vet bedre enn noen at hvis du er høyt opp blir fallet styggere. Han vet også at det kan være godt å ha noen å støtte seg på, og i Teigens tilfelle har det vært NRK-profilen Dag Erik Pedersen.

- Han er min gode venn, og vi har gjort hverandre gode. Da vi møttes på begynnelsen av 90-tallet gikk det mot slutten av hans sykkelkarriere, og jeg satt nede i knestående og trengte en pause.

Pedersen inviterte Teigen hjem til Italia, og de to utviklet et mentorforhold.

- Jeg tror vi begge lærte at selv om du har det helt ræva så går det an å komme seg opp igjen. Det gjelder bare å komme seg videre. Du må tørre å godta at du hele tiden er på vei ett eller annet sted, selv om du ikke aner hvor du ender opp, sier Teigen.

- Jævlig stolt - Har du hele tiden visst at du skulle bli artist?

- Min far ønsket å bli maler da han var liten. Og da jeg ville flytte fra Tønsberg for å bli artist sa han til meg: Kunstens vei er tornefull. Heldigvis skjønte mamma at Tønsberg ikke var noe for meg, og lot meg dra.

Sorgen preger plata: Hjemme i Sverige jobber Jahn Teigen med en ny plate. Han sier til Dagbladet at den er preget av tapet av moren og broren. Foto: Ole Morten Melgård
Sorgen preger plata: Hjemme i Sverige jobber Jahn Teigen med en ny plate. Han sier til Dagbladet at den er preget av tapet av moren og broren. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Din og Anitas datter har fulgt samme vei?

- Ja, hjelpe meg. Hun studerer kunstfoto i New York og jeg må si at jeg er jævlig stolt. Jeg synes det er helt fantastisk at hun våger å følge en så usikker vei.

- Teigen er en fin fyr Men tilbake til hvorfor akkurat Teigen er viet en hel utstilling på Rockheim, og i løpet av intervjuet blir stanset flere ganger av forbipasserende fans. Kanskje er det som bussjåføren utenfor Rockheim sa det:

- Han der Teigen er en artig type. Skjelettdrakta og Prima Vera og alt det der. Og så har han jo mange flotte sanger sammen med hu Skorgan. Teigen er en fin fyr.

På utstilling: I går åpnet utstillingen «Teigens tivoli» på Rockheim i Trondheim. - En utrolig ære, sier Jahn Teigen. Foto: Ole Morten Melgård
På utstilling: I går åpnet utstillingen «Teigens tivoli» på Rockheim i Trondheim. - En utrolig ære, sier Jahn Teigen. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!