KOMMENTARER

Og taperen er...

Det er ingen vinnere i det ukrainske kaoset. Men det går an å kåre en taper. Og taperen er Ukraina.

RUSK I ØYET? Eller en bønn til høyere makter? Ukrainias president Petro Porosjenko har uansett mer enn rusk i øyet, og all grunn til å be til høyere makter. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Scanpix
RUSK I ØYET? Eller en bønn til høyere makter? Ukrainias president Petro Porosjenko har uansett mer enn rusk i øyet, og all grunn til å be til høyere makter. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

PÅ NATO-TOPPMØTET i Wales for halvannen uke siden var det Ukrainas president Petro Porosjenko alle ville snakke med. Han fikk kaskader av politiske lykkønskninger og forsikringer om støtte. Det samme gjentok seg da EU-topper strømmet til Kiev før helga, og en rørt Porosjenko kunne si at han følte seg som en virkelig europeer.

Men når flomlysene på Porosjenko, smilende sammen med Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron og François Hollande og en rekke andre stats og regjeringssjefer, nå har sluknet, er det en annen virkelighet Petro Porosjenko er tilbake til. Det er en virkelighet preget av ydmykende kompromisser på alle kanter. Ja, siden det dreier seg om Ukraina, la oss si det som det er, på alle fronter.

DEN VIKTIGSTE fronten er selvsagt den i øst, der den ukrainske regjeringen har måttet godta en ydmykende avtale om våpenhvile. Porosjenko har måttet akseptere opprørerne som reelle forhandlingspartnere, etter at de grep til våpen, og først fikk sin moralske, så sin politiske, og så - ifølge Nato - sin militære støtte fra en annen makt. Ukrainsk suverenitet er blitt systematisk undergravd, til et punkt der undergraverne kan framstille det seg som om det er de som nå bringer fred over land og folk. Og det er ingen ting Ukraina kan gjøre for å hindre det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer