Eurovision

... og vinneren er: Madonna

Et spenstig løft for Euro-visjonen.

SMIL OG VÆR GLAD: Gratulerer, Keiino. Dere klarte det. Uten deltakelse i finalen, hadde lufta gått ut av ballongen. Vi er med i kveld. Foto: NTB Scanpix
SMIL OG VÆR GLAD: Gratulerer, Keiino. Dere klarte det. Uten deltakelse i finalen, hadde lufta gått ut av ballongen. Vi er med i kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

Festen er i gang. En flott bukett med stor variasjon skal drysse som konfetti over Europa i kveld. Utfallet er åpent, men det er gledelig og fortjent at Keiino og Norge er med. Men vinneren, det er Madonna.

Årets finalister er etter mitt skjønn bedre enn på lenge. Til tross for et overskudd av ballader i de innledende rundene, ender vi opp med variasjon og - i denne sammenhengen - mange sterke bidrag.

Sveits, Sverige, Island, Tsjekkia og Italia er blant de beste. Nederland ligger høyt på oddsen, men det bør ikke bety så mye. Ingen artist eller land peker seg ut som klar vinner, retningen dette kan ta er mange.

Det mest spennende i kveld blir sannsynligvis møtet med Madonna, som skal opptre med to låter. Den kvinnelige artistentreprenøren står for det meste av det som ikke Eurovison-sirkuset er; sanger, danser, låtskriver og gründer.

Det er overraskende at en artist av hennes kaliber dukker opp i denne manesjen, eller kanskje ikke. Det blir litt som om Barcelona skulle møte et norsk tredjedivisjonslag, som har 200 millioner tv-seere og ditto eksponeringsmuligheter.

Men Madonna er forretningskvinne, og her får hun vist seg fram. Virkeligheten er annerledes nå, og parallelluniverset Melodi Grand Prix nærmer seg den virkelige musikkverdenen. Hennes tilstedeværelse er en fjær i hatten for arrangørene EBU og Israel også: et spenstig løft for Euro-visjonen.

Malta

Artist: Michela
Låt: «Chameleon»

MALTA: Michela. Foto: Eurovision
MALTA: Michela. Foto: Eurovision Vis mer

Malta er ikke den nasjonen som historiske har gjort det særlig bra i MGP-sammenheng. Denne gangen har de en skjelmsk og aromatisk rett som pirrer smaksløkene. Kan overraske sterkt.

Albania

Artist: Jonida Maliqi
Låt: «Ktheju tokës»

ALBANIA: Jonida Maliqi. Foto: Eurovision
ALBANIA: Jonida Maliqi. Foto: Eurovision Vis mer

Som å rygge ned Trollstigen på felgen mens irriterte bobilturister kommer i begge retninger. Da fylles hvert fall jeg av angst. Albanske Jonida påkaller, fritt oversatt i mine ører, demoner og massiv lidelse.

Tsjekkia

Artist: Lake Malawi
Låt: «Friend of a Friend»

TSJEKKIA: Lake Malawi. Foto: Eurovision
TSJEKKIA: Lake Malawi. Foto: Eurovision Vis mer

Funky pop, en vitaminpille med alt du trenger - inkludert omega 3, tangekstrakter og alt du kan tenke deg som kanskje ikke virker, men som gir en god følelse. Lekent, friskt og ikke minst morsomt.

Tyskland

Artist: Sisters
Låt: «Sister»

TYSKLAND: Sisters. Foto: Eurovision
TYSKLAND: Sisters. Foto: Eurovision Vis mer

Tyskland med «Das Boot» - en ubåt, vel å merke. Denne duoen kaller seg Sisters, men det må være i ånden, i håpløsheten. For denne ubåten glir langsomt og stillferdig gjennom vannet uten at den blir oppdaget.

Russland

Artist: Sergey Lazarev
Låt: «Scream»

RUSSLAND: Sergey Lazarev. Foto: Eurovision
RUSSLAND: Sergey Lazarev. Foto: Eurovision Vis mer

En av de beste orkesterballadene i årets finale kommer fra Russland, en stormakt som også viser muskler i MGP-sammenheng. Den er dramatisk og pompøs, men unngår å bli patetisk, skli og havne i spagaten.

Danmark

Artist: Leonora
Låt: «Love Is Forever»

DANMARK: Leonora. Foto: Eurovision
DANMARK: Leonora. Foto: Eurovision Vis mer

Leonora lager sukkerspinn og topper det hele med kandissukker. Bedårende, både låten og artisten. Dette er flerspråklig feelgood som kiler i ansiktet og pirrer i huden - ikke sexy, men søtt og naivt.

San Marino

Artist: Serhat
Låt: «Say Na Na Na»

SAN MARINO: Serhat. Foto: Eurovision
SAN MARINO: Serhat. Foto: Eurovision Vis mer

Endelig noe med tempo som røsker i rævkroken og får høyrefoten til å gå bevege seg i diskontakt. Serhat har en laidback, mørk og lettantennelig stemme. En ujålete og poplåt som får tankene til å kretse rundt Baccara.

Nord Makedonia

Artist: Tamara Todevska
Låt: «Proud»

NORD MAKEDONIA: Tamara. Foto: Eurovision
NORD MAKEDONIA: Tamara. Foto: Eurovision Vis mer

«Knus de jævla balladene», for å omskrive en kjent, norsk politiker. Denne balladen har noe kammermusikkaktig over seg, og er spunnet rundt en musikal-akse. Kjølig, vokalsikker og akustisk drevet av flygeltoner og fiolinstrenger.

Sverige

Artist: John Lundvik
Låt: «Too Late For Love»

SVERIGE: John Lundvik. Foto: Eurovision
SVERIGE: John Lundvik. Foto: Eurovision Vis mer

En låt laget for den europeiske MGP-finalen av nasjonen som kan det alle best. Nok en gang beviser naboene at dette kan de. En popballade, dynamisk, moderne og riktig - med solid arrangement og sterk vokal.

Slovenia

Artist: Zala Kralj & Gasper Santl
Låt: «Sebi»

SLOVENIA: Zala & Gasper. Foto: Eurovision
SLOVENIA: Zala & Gasper. Foto: Eurovision Vis mer

Dette går fra vondt til verre. Som å gå over en myr, for så å innse at det er en sump du sitter fast i, og som langsomt sluker deg. Og jeg som trodde klimakrisen var vårt største problem.

Kypros

Artist: Tamta
Låt: «Replay»

KYPROS: Tamta. Foto: Eurovision
KYPROS: Tamta. Foto: Eurovision Vis mer

Dampende, pulserende, minimalistisk og erotisk. Kypros kom på en 2. plass i fjor, og forsøker å gjenta suksessen. Denne kan fort havne på pallen. Følelser og flørt i skjønn forening.

Nederland

Artist: Duncan Laurence
Låt: «Arcade»

NEDERLAND: Duncan Laurence. Foto: Eurovision
NEDERLAND: Duncan Laurence. Foto: Eurovision Vis mer

I skrivende stund er nederlandske Duncan blant dem som ligger best an på oddsen. Ikke tro alt dere ser, men stol på ørene. En lekker ballade som vokser og smigrer: vakker, men mangler kraft.

Hellas

Artist: Katerine Duska
Låt: «Better Love»

HELLAS: Katerine Duska. Foto: Eurovision
HELLAS: Katerine Duska. Foto: Eurovision Vis mer

Stemme som mørk sjokolade, mer bitter og syrlig enn sukkersøt og blond. Gresk-kanadiske Katerine har karakter, men låta er mer anonym. En orkesterballade av det forglemmelige, luftige og lett pompøse slaget.

Israel

Artist: Kobi Marimi
Låt: «Home»

ISRAEL: Kobi Marimi. Foto: Eurovision
ISRAEL: Kobi Marimi. Foto: Eurovision Vis mer

Høyreist ballade fra vertslandet. Kobi Marimi er en utvilsomt sterk sanger med vokalkraft. Bidraget han framfører har ikke den samme styrken, men unngår å ramle i bøtta med klisjeer og MGP-selvfølgeligheter.

Norge

Artist: Keiino
Låt: «Spirit in the Sky»

NORGE: Keiino. Foto: Eurovision
NORGE: Keiino. Foto: Eurovision Vis mer

Jeg tilstår at Keiino ikke er min favoritt, men medgir at den er mer fengende enn først antatt - og i denne MGP-buketten forsvarer den en 3-er på terningen. En låt som ikke helt bestemmer seg for hva den skal være.

Storbritannia

Artist: Michael Rice
Låt: «Bigger Than Us »

STORBRITANNIA: Michael Rice. Foto: Eurovision
STORBRITANNIA: Michael Rice. Foto: Eurovision Vis mer

Magnus Carlsens ukjente bror? De likner en smule, men er på langt nær så briljant som førstnevnte. Verdens beste popnasjon kan bedre enn denne boyband-balladen. Fine tilløp, men unnvikende i nedslaget.

Island

Artist: Hatari
Låt: «Hatrið mun sigra»

ISLAND: Hatari. Foto: Eurovision
ISLAND: Hatari. Foto: Eurovision Vis mer

Apokalyptisk trio som selv kaller seg for et antikapitalistisk, sadomasochistisk teknoband. Her snakker vi blodige kostymer, lakk og lær kombinert med goth og industrirock. Bandet lover overraskelser og protester.

Estland

Artist: Victor Crone
Låt: «Storm»

ESTLAND: Victor Crone. Foto: Eurovision
ESTLAND: Victor Crone. Foto: Eurovision Vis mer

En blodfattig svenske har tatt ferja over dammen, og vant like godt den estiske MGP-finalen. Dårlig låt, sur sang, nødrim og klisjeer. En visepop krydret med gitarer. Gir følelsen av å ha hår i munn.

Hviterussland

Artist: Zena
Låt: «Like It»

HVITERUSSLAND: Zena. Foto: Eurovision
HVITERUSSLAND: Zena. Foto: Eurovision Vis mer

Syntetiske tilsetninger er sjelden vellykkede. Zena velger å fylle låta si med Restylane, Botox eller noe liknende, som ofte lett lar seg avsløre. Dette er «Billig-Britney» på bærtur i et polert landskap.

Aserbajdsjan

Artist: Chingiz
Låt: «Truth Land»

ASERBAJDSJAN: Chingiz. Foto: Eurovision
ASERBAJDSJAN: Chingiz. Foto: Eurovision Vis mer

MGP-designet popmusikk på hermetikk. Kjøpt på et overskuddslager fra et par tiår tilbake, åpnet og tilsatt moderne krydder i håp om å kamuflere dårlig lukt og smak. Utdatert, tynt, hult og vassent.

Frankrike

Artist: Bilal Hassani
Låt: «Roi»

FRANKRIKE: Bilal Hassani. Foto: Eurovision
FRANKRIKE: Bilal Hassani. Foto: Eurovision Vis mer

Ballede, men ikke av den helt håpløse sorten. Om den androgyne Bilal er kjønnsforvirret, så viser han det ikke, hvis ikke en blondparykk er uttrykk for det. Ingen stor ovasjoner, men kjølig godkjent.

Italia

Artist: Mahmood
Låt: «Soldi»

ITALIA: Mahmood. Foto: Eurovision
ITALIA: Mahmood. Foto: Eurovision Vis mer

Veldreid vokalpop fra et land som i pop- og rock-sammenheng er musikalsk tilbakestående. Dette, derimot, er urbankult og asfaltfrekt. Litt som Unge Ferrari, en udetonert bombe, dette.

Serbia

Artist: Nevena Bozovic
Låt: «Kruna»

SERBIA: Nevena Bozovic. Foto: Eurovision
SERBIA: Nevena Bozovic. Foto: Eurovision Vis mer

Nok en balkanballade. Følelser ligger i folder, det drypper av patos som fra et ostesmørbrød som er forsøkt druknet i baconfett. Det er ikke bare skadelig for helsa, men visstnok også for miljøet.

Sveits

Artist: Luca Hänni
Låt: «She Got Me»

SVEITS: Luca Hänni. Foto: Eurovision
SVEITS: Luca Hänni. Foto: Eurovision Vis mer

Hei der! Sveits er i storslag med en særdeles kledelig MGP-låt med engelsk tekst. Den trykker på alle de rette knappene, duver deilig av gårde, det prikker i kroppen. Litt latino og en klype Justin Timberlake.

Australia

Artist: Kate Miller-Heidke
Låt: «Zero Gravity»

AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke. Foto: Eurovision
AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke. Foto: Eurovision Vis mer

Et eller annet operainnslag er ikke uvanlig i MGP-sammenheng. Denne bastarden vil du aldri finne andre steder enn i en europeisk finale. Kate Miller-Heidke gjør alt for å vise oss at hun kan den høye C. Men sceneshowet over det meste vi har sett - ikke bare i MGP.

Spania

Artist: Miki
Låt: «La Venda»

SPANIA: Miki. Foto: Eurovision
SPANIA: Miki. Foto: Eurovision Vis mer

Gi meg en strand, gi meg et glass, gi meg mennesker med lite klær og mye hud. Miki byr på alt en lørdagskveld eller et ferieopphold i Syden kan by på av cava, latinsk temperatur og fest.

Live-published photos and videos via Shootitlive