Og visst ble det mørkt

«Mørkets øy» åpner med et selvmord. Siden blir det verre. Ja, det blir så ille at du iblant ikke vet om du skal le eller gråte av all denne galskapen på Sørvestlandet. Og takk høye makter for Sofie Gråbøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er all grunn til å rette takken oppover i sfærene, siden religiøs fanatisme er en hovedingrediens i «Mørkets øy».

Danske Gråbøl gjør en kanoninnsats i Trygve Allister Diesens debutfilm. Den står ikke til å redde, men drukner i en malstrøm av fragmentarisk sammensatt sinnsykdom. Selv om du aksepterer utgangspunktet, som er at den unge, danske læreren Julie (Gråbøl) av personlige grunner tar seg jobb på ei norsk øy omtrent utelukkende bebodd av gærninger.

Dødsfall

Mystiske dødsfall har stått i kø, før hun ankom, den ene tomsingen etter den andre titter fram fra busker, kratt og vinduer, eleven Solveig (Sina Langfeldt) er tydelig mishandlet, og verken lege eller lensmann ser ut til å være ved sine fulle fem, når Julie prøver å finne ut av hva som egentlig har skjedd på stedet. Tilsynelatende er presten Roald (Paul-Ottar Haga) den eneste normale. Akkja.

Verst er at det kunne blitt så bra. I glimt, særlig i begynnelsen av filmen, viser Diesen at han har overraskende og morsomme grep på lur. Fotograf Harald Paalgard har gjort en flott jobb med bildene. Og enhver med det minste snev av begrep om fanatisk religiøsitet, vet hvor uhyggelig slikt kan være. Patetisk Da behøver vi ikke å få spadd dramatikken inn med teskjeer i form av nærbilder av øks, gapende fjes og dunderlyd. Vi kjenner den igjen, når vi ser den. Her ser det ut som om broren til David Lynch har gått berserk. Det pøses ut biter av galskap uten at hovedhistorien og den ene hovedpersonen, presten, bygges skikkelig opp. Samtalene mellom ham og Julie i det som utvikler seg til et livsfarlig forhold, er til dels over toppen patetiske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer