Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Også artistene elsker å snakke om været

Sola fenger mest, mens ingen vil synge om snøstorm.

VÆR I VINDEN: Bob Dylan er den musikeren som skriver mest om været, ifølge en ny studie. Blant hans mest populære låter er «Blowing in the Wind», som ble fremført for første gang i 1963. Foto: NTB Scanpix
VÆR I VINDEN: Bob Dylan er den musikeren som skriver mest om været, ifølge en ny studie. Blant hans mest populære låter er «Blowing in the Wind», som ble fremført for første gang i 1963. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er få temaer som engasjerer mer enn været. Skinner sola akker vi oss over at det er for varmt, men når den forsvinner synes vi sannelig at det er for kaldt.

Så er det kanskje ikke rart da, at mange artister lar seg inspirere av været når de skriver låter.

Sol og regn fenger Totalt sju prosent av tekstene til tidenes mest populære låter om nettopp været, ifølge en ny studie.

Bob Dylan har laget flest sanger om vær, tett fulgt av John Lennon og Paul McCartney. De fleste handler om regn eller sol. Færrest beskriver snøstormer, skriver forskning.no.

Dataen stammer fra fritidsprosjektet til britiske forskere fra Tyndall Centre for Climate Change Research.

De har studert 759 popsanger som handler om været. De analyserte tekstene til 419 av disse ved hjelp av en database for karaoke.

20 værtyper Forskerne valgte å katalogisere med 20 forskjellige værtyper, blant dem regn, sol, snø, storm, torden og tornado.

Konklusjonen er som følger:

• Flest sanger handlet om sol (159).

• På plassen bak følger regn (143).

• Tredjeplassen kaprer vind (77).

• På fjerdeplass finner vi kulde og frost (51)

• Skyer sikrer femteplassen (50)

• Sjetteplass har hete (41)

• På syvendeplass ligger skyfri, blå himmel (36)

På den sørgelige sisteplassen havner snøstorm. Sangen «Baby It's Cold Outside» er den eneste i undersøkelsen som handler om denne værtypen.

Låta, skrevet av broadwaykomponisten Frank Loesser i 1944 som prøver å overtale damebesøket sitt til å bli over natta på grunn av det fæle, kalde været, ifølge forskning.no.

Ikke bare metaforer Flere sanger handler om mer enn én type vær. Noen nevner så mange som seks ulike værtyper, skriver University of Southampton, et av universitetene som står bak undersøkelsen, i en nyhetsmelding.

Og selv om regn ofte er et bilde for tårer («Crying in the Rain»), mens glade dager forbindes med godvær («Walking on Sunshine»), er det ikke nødvendigvis slik at værbeskrivelsene fungerer som metaforer i låttekstene.
 
- Vår studie viser at referanser til dårlig vær i popsanger forekommer hyppigere i USA under de mer stormfulle 1950- og 60-årene enn i de roligere periodene i 1970- og 80-årene, sier hovedforskeren bak studien, Sally Brown, i nyhetsmeldingen.

Hun forteller at resultatene av studien var uventet.

- Vi ble alle overrasket over hvor ofte været nevnes i populærmusikken, enten som en enkel analogi eller som hovedtemaet i sangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling