Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«…også drømmer jeg om å finne en mann med litt penger i baklomma, da…!»

Hører jeg med jevne mellomrom unge jenter si. I fullt alvor. Norske jenter, i 2017.

KONGE MED CASH: At en mann med penger blir attraktiv blant damene ble også observert på dette magasincoveret fra 1923. - Jenter, svaret er vel ganske åpenbart: fiks dette selv! Du må kunne sørge for deg selv og to barn, ferdig snakka, skriver artikkelforfatteren.
KONGE MED CASH: At en mann med penger blir attraktiv blant damene ble også observert på dette magasincoveret fra 1923. - Jenter, svaret er vel ganske åpenbart: fiks dette selv! Du må kunne sørge for deg selv og to barn, ferdig snakka, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Meninger
Sunniva Rose
Sunniva Rose Vis mer

Videre kommer det gjerne frem at grunnen til at de ønsker seg «en mann med litt penger i baklomma» er at da kan de få seg det de egentlig drømmer om – det disse pengene altså skal kjøpe.

Det viser seg gjerne å være fullstendig ordinære ting: Et all right hus, litt nettshopping av klær, bil, interiør, egenpleie i form av negler og øyevipper, en 2, 3 barn og hund, å kunne fokusere på cupcakes og hjemmelaget mat, osv. Og det som liksom står mellom dem selv og drømmen om et ikke så veldig ekstraordinært liv er altså å finne en mann med penger. (Jeg har aldri hørt en gutt eller mann i fullt alvor si at han drømmer om å «finne seg en dame med litt penger i baklomma…»).

Når jeg hører dette så blir litt sånn «kødder dere med meg?!?» Dere må jo sørge for dere selv! Jeg har kjent selv på kroppen hvordan det er å gå fra to voksne og ett barn, til én voksen og ett barn - det er svært lite greit, og det blir garantert ikke bedre av å ikke være økonomisk selvstendig.

For det første: hvorfor skal jentene være avhengig av en mann for å oppnå en helt ordinært, materialistisk drøm? Hva om du ikke møter denne mannen? Det er selvsagt ikke noe i veien med det å ønske seg kjærlighet og familie, så den biten der er grei – det er ikke rart å ønske seg en partner for akkurat dette. Men at man skal ønske seg en mann fordi man vil ha et greit sted å bo og et standard behagelig liv… jeg fatter det ikke. Hvis du ikke møter denne mannen med penger, skal du da ikke kunne oppfylle de litt mer «materialistiske» drømmene dine?

For det andre: Det er ganske skummelt å gjøre seg økonomisk avhengig av en annen på denne måten – altså så avhengig at du faktisk ikke står stødig på egne ben. Skal du i ytterste konsekvens da bli i et forhold der du er ulykkelig, fordi det er han som har mesteparten av pengene?

Altså, jenter, svaret er vel ganske åpenbart: fiks dette selv! Du må kunne sørge for deg selv og to barn, ferdig snakka. Så kan kjærligheten komme som en kjempebonus på toppen av alt! Det er ikke uromantisk å tenke at man skal være økonomisk selvstendig; hvis du vet at du kan gå ut av et forhold, så betyr det at du hver eneste dag velger å være sammen med den du er sammen med. Det må jo være all right for mannen også, å vite at du er sammen med ham av kjærlighet og et aktivt valg, og ikke på grunn av penger og praktiske forhold? Det kan dessuten hende at du møter en skikkelig grei mann (eller dame – whatever) som ikke har penger; for det er jo ikke sånn at de to nødvendigvis henger sammen.

Også kan det faktisk hende at du ikke møter noen du liker så godt at de er verdt tiden din; da må kanskje drømmen om den type kjærlighet og familie fare, men det er da ingen grunn til at du ikke selv skal kunne skaffe deg de andre tingene du drømmer om.

Det er flere måter man kan bli godt økonomisk selvstendig, selvsagt, men siden jeg selv er kjernefysiker, og brenner for realfagene liker jeg å trekke frem disse. Med en realfagsutdannelse så får du jobb, og du kan velge å ta en forholdsvis godt betalt jobb (her er altså også et helt gratis tips til deg, enten du er gutt eller jente, som skal velge studier sånn ca nå i disse dager). Dessuten kan du få en jobb som er interessant og spennende, og du kan gjerne velge å gå en retning der du feks jobber for å gjøre verden til et bedre sted: Hvis du vil jobbe for å løse klimaproblemene så er realfag definitivt veien å gå, hvis du vil utvikle nye og bedre metoder å kurere kreft på er realfag definitivt veien å gå, hvis du vil jobbe så en fattig landsby i et u-land får tilgang til strøm via solceller, eller rent drikkevann så er realfag definitivt veien å gå, for å nevne noen få eksempler. I tillegg til at du typisk vil ha en jobb med mye frihet, der du selv i stor grad styrer arbeidsdagen selv – tro meg, det er mye verdt når du plutselig har en sta 3-åring i hus (enten du er en eller to foreldre i husstanden).

Så, kjære alle jenter, dere må sørge for dere selv først! Ha for all del med dere «hjertet» når dere skal velge utdanning og yrke, men ha også med dere «hjernen». Penger er absolutt ikke alt, og jeg har ingen tro på at man blir lykkelig bare man har en god inntekt, men penger er også viktig, for det gjør deg fri. Og det er ingen motsetning mellom det å skaffe seg utdannelse og jobb der du tjener godt, og en karriere du brenner for, der du gjør verden til et litt bedre sted.

PS: Husk på at hvis du feks ser opp til personer som Caroline Berg Eriksen (formerly known as Fotballfrue), så er hun en rimelig vellykket selvstendig næringsdrivende – hun er ikke en som traff en mann med litt penger i baklomma og derfor har et behagelig liv i dag…

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media