LEDER

Pressefrihet truet i Europa

Også i Norge har politikere begynt å herme etter Trumps angrep på pressen

Dagbladet mener: Erna Solberg ville kanskje ikke brukt slike ord, men hun er ansvarlig for konsekvensene av dem.

LOOK TO TRUMP: Pressefriheten er truet i stadig flere europeiske land, viser den årlige rangeringen fra Reportere uten grenser (RSF). Mange statsledere lar seg inspirere av Donald Trumps ustoppelige angrep på pressen. Enkelte statsråder i Erna Solbergs regjering virker også smittet av Trump-syken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP Photo
LOOK TO TRUMP: Pressefriheten er truet i stadig flere europeiske land, viser den årlige rangeringen fra Reportere uten grenser (RSF). Mange statsledere lar seg inspirere av Donald Trumps ustoppelige angrep på pressen. Enkelte statsråder i Erna Solbergs regjering virker også smittet av Trump-syken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det har aldri sett mørkere ut for pressefriheten. Bokstavelig talt. Fargekartet som illustrerer utviklingen i World Press Index går fra hvitt til svart, og aldri har så mange land havnet i det svarte hullet som enkelt betyr «very bad». Her finner du notorisk autoritære regimer i Asia, Afrika og Midt-Østen, men varsellampene har begynt å lyse rødt («bad») og oransje («problematic») flere steder i vårt nabolag. Europa har de siste åra hatt en svært dårlig utvikling, og fire av landene som falt mest i rankingen, er europeiske. Det står ikke bra til i Trumps USA heller.

Reportere uten grenser (RSF), som lager den årlige rangeringen, kaller det et farlig «hatklima». Populister som nører opp under hat mot journalister og pressen, er den største trusselen mot demokratiet i øyeblikket, mener RSF. Organisasjonen er bekymret for den sterke smitteeffekten i land øst i Europa, hvor journalister er utsatt for trakassering, forfølgelse og sensur. Flere journalister har blitt regelrett likvidert i Europa det siste året, og taktskiftet har kommet skremmende raskt fra å ha vært pressefrihetens målbærer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer