Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pressefrihet truet i Europa

Også i Norge har politikere begynt å herme etter Trumps angrep på pressen

Dagbladet mener: Erna Solberg ville kanskje ikke brukt slike ord, men hun er ansvarlig for konsekvensene av dem.

LOOK TO TRUMP: Pressefriheten er truet i stadig flere europeiske land, viser den årlige rangeringen fra Reportere uten grenser (RSF). Mange statsledere lar seg inspirere av Donald Trumps ustoppelige angrep på pressen. Enkelte statsråder i Erna Solbergs regjering virker også smittet av Trump-syken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP Photo
LOOK TO TRUMP: Pressefriheten er truet i stadig flere europeiske land, viser den årlige rangeringen fra Reportere uten grenser (RSF). Mange statsledere lar seg inspirere av Donald Trumps ustoppelige angrep på pressen. Enkelte statsråder i Erna Solbergs regjering virker også smittet av Trump-syken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP Photo Vis mer
Meninger

Det har aldri sett mørkere ut for pressefriheten. Bokstavelig talt. Fargekartet som illustrerer utviklingen i World Press Index går fra hvitt til svart, og aldri har så mange land havnet i det svarte hullet som enkelt betyr «very bad». Her finner du notorisk autoritære regimer i Asia, Afrika og Midt-Østen, men varsellampene har begynt å lyse rødt («bad») og oransje («problematic») flere steder i vårt nabolag. Europa har de siste åra hatt en svært dårlig utvikling, og fire av landene som falt mest i rankingen, er europeiske. Det står ikke bra til i Trumps USA heller.

Reportere uten grenser (RSF), som lager den årlige rangeringen, kaller det et farlig «hatklima». Populister som nører opp under hat mot journalister og pressen, er den største trusselen mot demokratiet i øyeblikket, mener RSF. Organisasjonen er bekymret for den sterke smitteeffekten i land øst i Europa, hvor journalister er utsatt for trakassering, forfølgelse og sensur. Flere journalister har blitt regelrett likvidert i Europa det siste året, og taktskiftet har kommet skremmende raskt fra å ha vært pressefrihetens målbærer.

Statsledere synes å ha lært av Donald Trump at man kommer langt ved å sjikanere, undergrave og rakke ned på pressen, i tillegg til rent formelle begrensninger i pressefriheten. Det er ikke til å komme forbi at den mest kjente utøveren av hatretorikk og angrep på pressefriheten, er presidenten i USA som kaller pressen for «en folkefiende». RSF minner om at det er uttrykket Josef Stalin brukte om pressen, og at knebling og sjikane mot pressen har uhyggelige fascistiske tradisjoner i Europa. Løgnerpressen og «fake news» er rett ut av Goebbels lærebok.

Ingen er hvitere på kartet enn Norge, som igjen er best i verden på pressefrihet. Det er ikke en plassering vi skal ta for gitt, viser utviklingen hos noen av våre nærmeste naboer. Også i Norge har det vært en lei tendens til å adoptere og dyrke Trump-retorikk vis-à-vis pressen, særlig hos ett regjeringsparti, men smitteeffekten er synlig. Begrepet «fake news» brukes skamløst av statsråder og deres håndlangere som på kort sikt ser seg tjent med å angripe pressens legitimitet på flere måter. I lys av utviklingen i Europa bør regjeringssjef Erna Solberg ta dette på alvor. Hun ville kanskje ikke brukt slike ord, men hun er ansvarlig for konsekvensene av dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media