Også i spill finnes desperate menn

Møt Leisure Suit Larry.

|||ETTER DE FRISINNEDE årene gjennom 60- og 70-tallet, sørget 80-tallet med sin dystre Aids-bølge for en bråstopp i den seksuelle revolusjonen.

Samtidig som amerikanere flest kneppet igjen både øverste knappen i skjorta og buksesmekken, entret en småforvirret og temmelig kåt fyr spillverdenen med lite pomp og prakt.

Med de første vaklende skrittene til Larry Laffer - bedre kjent som Leisure Suit Larry - forsøkte spillskaper Al Lowe og hans arbeidsgiver Sierra On-Line samtidig for å alminneliggjøre seksuelt innhold i dataspill, et spillelement som fortsatt ikke har funnet sin naturlige form.

KEN SENT ME: Her er en scene fra Lefty's Bar i det første Larry-spillet fra 1987.
KEN SENT ME: Her er en scene fra Lefty's Bar i det første Larry-spillet fra 1987. Vis mer

TIDLIGERE HADDE Sierra On-Line prøvd seg på tilsvarende tematikk i det tekstbaserte spillet «Softporn Adventure», forløperen til Larry-spillene og det eneste spillet de publiserte helt uten grafikk.

Til tross for at spillet ikke hadde spesielt kontroversielt innhold, vakte det store reaksjoner i 1980, og ble det første dataspillet Time Magazine skrev om. Forøvrig er «King's Quest»-skaper Roberta Williams avbildet halvnaken på spillboksen ...

MEN DET VAR først da Sierra On-Line mikset humor inn sammen med all den seksuelle innuendoen at det hele tok av, selv om det også med Larry var snakk om uskyldige greier. Til tross for svakt salg ved lanseringen fant spillpublikummet etter hvert fram til spillet og gjorde det til et av de mestselgende i 1985.

GJENSKAPT: Her ser du hvordan Lefty's Bar ser ut i VGA-gjenskapingen av det første Larry-spillet fra 1991.
GJENSKAPT: Her ser du hvordan Lefty's Bar ser ut i VGA-gjenskapingen av det første Larry-spillet fra 1991. Vis mer

Ifølge Al Lowe var Larry, eller Lawrence som han egentlig heter, en asosial dataprogrammerer som i 38-årsalderen brått steg inn i en seksuell krise.

FRA FØRSTE STUND i «Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards» er Larry håpløst ute av synk med virkeligheten, der han foran Leffy's bar står med en helt ny 70-talls polyesterdress og lite annet i lommene.

Mange spillere som har levd noen år vil fortsatt huske svarene på aldersquizen på starten av spillet, hva det hemmelige passordet man måtte ha for å slippe inn på bakrommet var, og ikke minst at det lønner seg å bruke kondom når man skal danse sengevalsen. Spesielt når det dreier seg om prostituerte, vi snakker tross alt om Larry her.

Vis mer

I ALT SEKS eventyrspill ble laget om Larry Laffer, før Sierra On-Line strandet etter en ufin oppkjøpssvindel og «Leisure Suit Larry 8: Lust in Space» ble kansellert.

Spillene varierte i kvalitet, og til tross for spillseriens rykte for å være småfrekk er det egentlig ikke så mange direkte seksuelle referanser i spillene som ryktene om de nostalgiske minnene skal ha det til.

DET ER SIDEN blitt laget enda et par spill om Larrys nevø Larry Lovage, uten at disse har hatt noe med Al Lowe å gjøre - og som du kan se av det nylig anmeldte «Box Office Bust»-spillet er ikke serien det den en gang var.

EN SKAM: Slik ser Larry Laffer ut i den siste Larry-kalkunen, «Box Office Bust». Han er ikke en skygge av sitt tidligere jeg.
EN SKAM: Slik ser Larry Laffer ut i den siste Larry-kalkunen, «Box Office Bust». Han er ikke en skygge av sitt tidligere jeg. Vis mer

Al Lowe har på sin hjemmeside gått fra å være småsnurt for å ikke ha fått ha en finger med i sistespillet gått over til å være sjeleglad for at han ikke er forbundet med det som er blitt en av de største kalkunspillseriene i nyere tid.

Om du vil gjenoppleve det første Larry-spillet i med engang, i nettleseren, har du muligheten til det med en gang: På det nye nettstedet Sarien.net kan du gjenoppleve ikke bare det spillet, men også en rekke andre Sierra-klassikere.

Fun fact: Det finnes ikke noe spill nummer fire i serien, selv om dette ofte omtales som «LSL4: The Missing Floppies» - spøkefulle rykter skal ha det til at bikkja til Al Lowe spiste diskettene.