DEBATT

Debatt: Skole og helse

Også lærere er bekymret for prestasjonspresset i skolen

Egenvurdering med bivirkninger?

SAMARBEID: Utdanningsforbundet vil invitere utdanningsmyndighetene inn i et samarbeid for å skaffe mer kunnskap om skolens vurderingsformer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SAMARBEID: Utdanningsforbundet vil invitere utdanningsmyndighetene inn i et samarbeid for å skaffe mer kunnskap om skolens vurderingsformer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

To psykiatere som behandler barn og unge med fysiske og psykiske sykdommer spør om skolens arbeidsmåter kan gjøre barn syke. Det er særlig krav til egenvurdering som beskrives som skadelig. Både lærere og myndigheter må ta denne advarselen på alvor.

Dette spørsmålet stilte psykiaterne Trond H. Diseth og Stein Førde i en kronikk i Dagbladet 8. september. De erfarer at et økende antall barn legges inn med sammensatte fysiske og psykiske plager. Forfatterne er særlig bekymret for at elever fra tidlig alder forventes å vurdere seg selv og egne prestasjoner etter oppsatte læringsmål. De forteller om metoder hvor elever setter smilefjes, nøytrale fjes eller sure fjes på egen innsats og kompetanse. Deres konklusjon er klar: Slike metoder forutsetter en modenhet som små barn ikke har.

Vi skal lytte når fagfolk roper et så alvorlig varsku. Også lærere er bekymret for prestasjonspresset i skolen. Men vi lærere ønsker læring, vi trenger mål for læringen, og vi ser ikke på læring og helse som motsatte størrelser. Men kan det likevel være slik at det finnes metodikk som påviselig øker læringsresultatene, men som også kan gå ut over helsen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer