JAKTEN PÅ DE KJÆRE: Etter et saudisk bombetokt i Jemens hovedstad Samaa. FotoAP//Hani Mohammed/Scanpix
JAKTEN PÅ DE KJÆRE: Etter et saudisk bombetokt i Jemens hovedstad Samaa. FotoAP//Hani Mohammed/ScanpixVis mer

Også norske våpen dreper

Nei til salg av militært utstyr til land som deltar i den blodige borgerkrigen i Jemen.

Meninger

Norge selger militært utstyr til Saudi-Arabia, og andre land i golfen, som deltar på den ene siden i den blodige borgerkrigen i Jemen. Regjeringen dekker seg under det fikenbladet det er at man tett følger vurderingene som FNs sikkerhetsråd gjør. Men det forhindrer ikke at Saudi-Arabia - med politisk støtte fra USA - leder an i en krig der sivile systematisk bombes, og blant annet skoler og sykehus blir truffet. Norske våpen - men mest norsk militært kommunikasjonsutstyr - kan bli brukt i dette blodbadet. I 2015 solgte Norge militært utstyr til mer enn 70 millioner kroner til golf-land. Salget fortsetter i 2016. For ordens skyld; også norske våpen dreper, slik de gjorde i Libya i 2011, med fryktelige og politisk helt uoversiktlige konsekvenser.

Jemen er et av verdens fattigste og mest vanstyrte land. I 16 måneder har det rast en borgerkrig som har tatt livet av 6500 mennesker, og 2, 5 millioner - halvparten av befolkningen - er fordrevet fra sine hjem. Redd barna sier at tre av fem barn under fem år lider av underernæring. Jemen har druknet i den syriske katastrofen, men mønsteret er det samme. En regjeringshær som var på vikende front, slåss for å gjenvinne makta med støtte fra flyvåpenet til Golf-statene. I borgerkrigens kaos vokser terrornettverk tilknyttet al-Qaida som sopp etter regn.

Les også: Den nye flyktningebølgen til Europa kan komme fra Jemen

Les også: Jemen i gjørma - nå går Jemen mot en borgerkrig som kan få alvorlige følger i hele Midtøsten

Som i Syria har borgerkrigen også en religiøs eller kulturell dimensjon. Saudi-Arabia og Golf-statene støtter sunni-regjeringen, mens den andre parten, houtiene, er sjia-muslimer. Dermed går også denne krigen inn i den store konflikten mellom sunnier og sjiaer, og Saudi-Arabia beskylder houtiene for å motta støtte fra sjia-stormakten Iran, noe houtiene selv benekter.

Støtte til fredssamtaler og diplomatiske løsninger mye viktigere enn å selge våpen til stater som deltar i en borgerkrig i et annet land. Våpnene - inkludert de norske - har ikke løst noen verdens ting.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.