Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ytringsfrihet

Også ytringsfriheten har gjennomgått en utvikling

Å forby nazistiske organisasjoner vil fremme ytringsfriheten vår, ikke hemme den.

SVARER: Ervin Kohn, Antirasistisk senter, svarer Kjetil Willoch. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet
SVARER: Ervin Kohn, Antirasistisk senter, svarer Kjetil Willoch. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjetil Willoch avlegger meg en visitt i Dagbladet 18. desember for å imøtegå min kronikk 12. desember.

Jeg er enig med Willoch i at ytringsfriheten er viktig og skal være så vid som mulig. Jeg mener at ytringsfriheten er ett av fundamentene i det liberale demokratiet. Men Willoch legger et premiss som er galt. Han skriver at vi i 200 år har hatt nesten uhemmet ytringsfrihet. Det har vi slett ikke. Som alle våre friheter har ytringsfriheten gjennomgått en utvikling, og gjør det fortsatt. Den nye §100 av 2004 både utvider og begrenser ytringsfriheten.

Som Dr. Anine Kierulf skriver i Store norske leksikon: «Ytringsfriheten er ikke absolutt. Det finnes flere lovfestede begrensninger i ytringsfriheten, som forbud mot å framsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, trakassering og grovt pornografiske, diskriminerende og hatefulle utsagn.»

Nei, Willoch, krenking er ikke problemet. En ideologi som fremmer raseoverlegenhet og ønsker å utslette «mindreverdige» er farlig. Historien har vist oss hvor farlig.

Willoch skriver: «Det virker som om Kohn anser det som en slags naturlov at de intolerante vil vinne en debatt med de tolerante. Men hvorfor kan ikke de tolerante tilbakevise kritikken? Har Kohn så liten tro på egne argumenter?».

Dette er ikke virkeligheten. Nazistiske organisasjoner er ikke interessert i debatt. Det er ingen kritikk å tilbakevise. De er ikke interessert i argumenter. På deres nettsider kan du lese om hvorfor jøder og homofile må drepes for å rense samfunnet. Hvordan man skal holde den nordiske rasen ren. Deres ideologi er ikke bare intolerant og udemokratisk, den er livsfarlig.

Slippery slope-argumentet er mer relevant den andre veien. Vi har sett at nazistene er blitt mer frimodige. De er blitt flere og modigere. De fikk den jødiske gruppa i Umeå til å gå i skjul. De marsjerte i Kristiansand med sine faner under slagordet knus homolobbyen – som er en eufemisme for «jødisk kulturmarxisme». Og de skulle marsjere i Göteborg på Yom Kippur. Dette er en slippery slope vi allerede ser konturene av. Ved å hindre nazistene fra å marsjere vil vi fremme ytringsfriheten, ikke begrense den.

Å forby nazistiske organisasjoner vil fremme ytringsfriheten vår, ikke hemme den. Det eneste nazipropaganda bidrar med er å skremme folk. Nei, Willoch, jeg lar meg ikke krenke av nazipropagandaen. Jeg lar meg ikke krenke av dem som vil utrydde folk. Jeg lar meg skremme og blir redd. Det bør du også bli. Fordi det kan lede til det sivilisatoriske sammenbrudd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!