TREDJE SERVERING: Ekteparet Tor Egil Kreken og Mari Sandvær Kreken utgjør sammen med Kjetil Steensnæs Darling West, som er ute med albumet «While I Was Asleep». Foto: Audun Selnes
TREDJE SERVERING: Ekteparet Tor Egil Kreken og Mari Sandvær Kreken utgjør sammen med Kjetil Steensnæs Darling West, som er ute med albumet «While I Was Asleep». Foto: Audun Selnes Vis mer

Anmeldelse: Darling West - «While I Was Asleep»

Oh, Darling, for et flott album!

Norsk americana med muskler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALBUM: Noen som har lagt merke til mannen som forsyner «Hver gang vi møtes»- artistene på Kjærnes gård med grom bass, sånn litt beskjedent i bakgrunnen? Tor Egil Kreken er navnet.

Eksportartikkel

While I Was Asleep

Darling West

5 1 6

Plateselskap: Jansen Records / Musikkoperatørene

«Det er bare å bli forelsket.»
Se alle anmeldelser

«Dagjobben» gjør han sammen med kona Mari Sandvær Kreken og Kjetil Steensnæs i Darling West, som allerede er en eksportartikkel innenfor faget americana (noen vil fortsatt kalle det countrymusikk).

Darling West synger på engelsk, og er blitt lagt merke til også i utlandet. Allerede for et år siden passerte de millionen og vel så det med strømminger i USA, og i fjor spilte de både på bransjefestivalen South By Southwest i Austin, Texas (se reportasje - krever innlogging) og The Americana Music Festival & Conference, den største i sitt slag, i countrybyen Nashville.

Akkurat nå befinner de seg på Folk Alliance International Conference, en festival for denslags musikk i Kansas City. Derfra går turen til promotering i New York.

Spellemann

Det har skjedd noe med norsk country de siste åra. Den har fått sjøltillit, for å si det sånn. En rekke artister er kommet til overflaten i et blomstrende miljø.

HAGEFEST: To tredeler av Darling West, Mari Sandvær Kreken og Tor Egil Kreken, på scenen på «Full Moon Barn Dance» i Texas. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
HAGEFEST: To tredeler av Darling West, Mari Sandvær Kreken og Tor Egil Kreken, på scenen på «Full Moon Barn Dance» i Texas. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Trioens første album, «Winter Passing» (2014), fikk en Spellemann-nominasjon, men det var først med oppfølgeren «Vinyl And A Heartache» (2016) det løsnet. skikkelig. Albumet fikk strålende kritikker, blant annet en sekser av herværende anmelder, og en Spellemannpris i countryklassen.

Bredere

Med nytt plateselskap i ryggen satser Darling West nå litt bredere enn på den stillere og mer tilbakelente «Vinyl And A Heartache».

«While I was Asleep» er både mørkere og lysere, fra den dystre åpningen «After My Time» («When I am gone / Bury my bones / Deep in the ground / Pray I will find / Peace of mind») via den smårocka «Don't I Know You» til håpefulle «How I Wish» («How I wish for another try / At joining hands instead of asking why»).

Men mann-og-kone-harmoniene er like utsøkte. Steensnæs fyller inn med strenger og koring, mens Thomas Gallatin er kommet til på trommer og perkusjon på denne produksjonen.

Andre gode krefter bidrar også. «Traveller» hviler på en seng av Mari Persens nydelige pålegg av strykeinstrumenter.

Smakfullt

Det er ikke de spenstige musikalske utløpene som preger trioens plater, vi snakker heller om små, produksjonsmessige grep som løfter låtene. Ett av dem er Steensnæs' krumspring på diverse gitarer, ikke minst på pedal steel, et annet er Maris munnspill.

Maris stemme er dessuten i en særklasse, med noen myke fraseringer som treffer deg midt i hjerterota. Når hun kobler inn vibratoen, blir det magisk. Mari har en av de fineste countrystemmene herfra til Nashville. Vi snakker Alison Krauss-nivå!

Sekser-produsent

Albumet er produsert av trioen sjøl, i selskap med Bård Ingebrigtsen - en mann som har begynt å samle på sekseranmeldelser. Han bidrar til å løfte Odd Nordstogas nye album, «Kløyvd» til de store høyder og produserte også Stein Torleif Bjellas sekseralbum «Gode liv» (2016).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer