«Oh what a lovely war on terrorism»

Tony Blair blir musikal.

(Dagbladet.no): I går gikk han av som britisk statsminister, men i august dukker han opp igjen - som musikal.


«Tony Blair - the musical» får premiere på
Edinburgh Fringe Festival, som arrangeres fra 5. til 27. august.

Musikalen forteller om Blairs politiske liv sett gjennom hans egne øyne. Og det var en smal sak å gjøre Blair til en musikalfigur, skal vi tro dramatiker James Lark.

- Showbiz-retorikk

- Han snakker i sangtekster, sier Lark til BBC News.

- Hele den retoriske stilen hans er så poetisk og showbiz-aktig allerede, så det var veldig interessant å skrive sangene hans. Jeg trengte ikke å endre mye, men bare skrive om musikken så den passet til ordene, forteller han.

Musikallåtene har treffende titler som «Oh what a lovely war on terrorism», og flere andre kjente politikere blir portrettert på scenen. Blant dem er Gordon Brown, Storbritannias nye statsminister. Sistnevnte spilles av Lark selv.

- Noe av det jeg ville gjøre, var å rette opp balansen litt, ved å se hele historien gjennom Blairs øyne istedet for bare å kritisere ham og «bang, bang, bang, krig i Irak, slem mann.» Jeg ville prøve å forklare motivasjonen hans bak det hele, og kanskje gå litt dypere enn andre satirikere, sier Lark.

BLIR MUSIKAL: - Tony Blair snakker i sangtekster, mener dramatiker James Lark, som ikke hadde noen problemer med å gjøre Tony Blair til musikalfigur. Foto: SCANPIX / AFP / ADRIAN DENNIS
BLIR MUSIKAL: - Tony Blair snakker i sangtekster, mener dramatiker James Lark, som ikke hadde noen problemer med å gjøre Tony Blair til musikalfigur. Foto: SCANPIX / AFP / ADRIAN DENNIS Vis mer

Andre Blair-numre

Han håper at musikalen vil ha en levetid på iallfall noen år, på tross av det tidsavgrensede temaet.

Musikalen blir ikke den eneste posten på festivalprogrammet som tar for seg Blairs avgang. Det blir teaterforestillinger, humor og sangnumre, og i «Tony! The Blair Musical» inviteres publikum til å synge sammen med Blair, Brown og George W. Bush på «There ain\'t no Party like a Labour Party», melder nyhetsbyrået Reuters.