Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Oi! Hvor har jeg han fra?

Dronningen av bestselgerporno har bitt seg merke i Aksel Hennie.

BESTSELGER: Tobarnsmoren E. L. James har tjent seg rik på sine tre erotiske bøker om milliardæren Christian Grey (27) og hans BDSM-forhold til den unge og uskyldige Anastasia Steele (22). Foto: NTB Scanpix / Denis Poroy/ AP
BESTSELGER: Tobarnsmoren E. L. James har tjent seg rik på sine tre erotiske bøker om milliardæren Christian Grey (27) og hans BDSM-forhold til den unge og uskyldige Anastasia Steele (22). Foto: NTB Scanpix / Denis Poroy/ AP Vis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Anmelderne slakter dem, men lesere verden over har sørget for at forfatter E. L. James' erotiske bøker er blitt en salgsuksess av de sjeldne.

Bøkene har solgt mer enn «Harry Potter».

Dagbladet møtte i dag kvinnen bak suksesserien «Fifty Shades of Grey» i Stockholm. Hun klarer knapt å fatte den enorme interessen bøkene hennes er blitt møtt med.

- Det har vært helt overveldende. Jeg klarer ikke å ta det innover meg. Jeg hadde aldri forventet det, og er «completely blown away».

Skal filmatiseres Den enorme suksessen med bøkene har også ført til planer om filmatisering. I internasjonale medier spekulerer både filmeksperter og manusforfattere hyppig på hvem som burde spille hovedrollen som den 27 år gamle mangemillionæren Christian Grey.

Alexander Skarsgård er blitt trukket fram som en av kandidatene til å spille hovedrollen når bøkene skal filmatisere.

Dagbladet hadde med bilder av et knippe mannlige norske skuespillere, som vi viste den britiske forfatteren. James var svært interessert i bildene, men ønsket ikke å si om noen av nordmennene kunne passet i hovedrollen.

- Elsker «Hodejegerne» Likevel blar forfatteren gjennom bildene av Nicolai Cleve Broch, Trond Espen Seim, Pål Sverre Valheim Hagen, Jakob Oftebro og Aksel Hennie med stor interesse.

- Han er for gammel, sier James når hun ser Seim, og blar videre.

KJENT FJES: Forfatter E.L. James har bitt seg merke i Aksel Hennie, og husker ham fra filmen «Hodejegerne». Foto: Anders Grønneberg
KJENT FJES: Forfatter E.L. James har bitt seg merke i Aksel Hennie, og husker ham fra filmen «Hodejegerne». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Og da bildet av Aksel Hennie dukker opp, stopper hun.

- Oi! Han var det noe kjent med. Hvor har jeg han fra?

- Han spilte hovedrollen i filmen «Hodejegerne».

- Å, det stemmer. Jeg elsker den filmen. Den er helt fantastisk, utbryter James.

- Jeg elsker at den var så morsom og samtidig hadde et spennende plot.

Solgt 30 millioner De tre bøkene hun har skrevet om Christian Grey (27) og hans BDSM-forhold til den unge og uskyldige Anastasia Steele (22), har med mer enn 30 millioner solgte eksemplarer solgt bedre enn J. K. Rowlings sju «Harry Potter»-bøker.

James er, som Dagbladet tidligere har skrevet, også tidenes mestselgende forfatter på nettstedet Amazon.co.uk.

- Dersom J. K. Rowling var det litterære fenomenet forrige tiår, ser E. L. James ut til å overta tronen dette tiåret, sier Gordon Willoughby, direktør for Amazons e-bokleser Kindle til The Guardian.

- FOR GAMMEL: Trond Espen Seim overskrider aldersgrensa for å spille filmversjonen av 27 år gamle Christian Grey, mener forfatteren bak suksesserien. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- FOR GAMMEL: Trond Espen Seim overskrider aldersgrensa for å spille filmversjonen av 27 år gamle Christian Grey, mener forfatteren bak suksesserien. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

I Norge er det forlaget Gyldendal som utgir bøkene. Den første av de tre, «Fifty Shades - Fanget», har så langt et samlet e-bok og papiropplag på 100 000 eksemplarer. E. L. James topper også den norske bestselgerlista for andre uka på rad.

Les Dagbladets anmeldelse av «Fifty Shades - Fanget» her.

Anmelderen i danske Weekendavisen mente at sexskildringene i «Fifty Shades»-bøkene er «like pirrende som å hamre ei Barbie- og Ken-dokke mot hverandre».

I kjølvannet av «Fifty Shades»-suksessen har flere forfattere kastet seg på erotikkbølgen. Total-E-Bound har sågar lansert en serie med erotiserte gjenutgivelser av klassikere som «Jane Eyre», «Stolthet og fordom», samt «En verdensomseiling under havet», «Northanger Abbey» og Sherlock Holmes-boka «A Study in Scarlet».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media