-SLAPT PÅ SCENEN: Rune Rudberg mener NRKs tidligere konsept fungerte bedre enn dagens. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
-SLAPT PÅ SCENEN: Rune Rudberg mener NRKs tidligere konsept fungerte bedre enn dagens. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Oi, var det ikke reprise?

MGP-veteran Rune Rudberg tok siste delfinale for å være reprise. - Forteller alt om NRKs nye satsing, sier Jostein Pedersen.

Hvert år benker flere hundre tusen nordmenn seg foran TV-skjermen da Melodi Grand Prix går av stabelen. Det som vanligvis er en storslagen folkefest for både NRK og TV-seerne har vist seg å få en svært så brå start i år.

Rune Rudberg har deltatt i Melodi Grand Prix fire ganger. Han husker spesielt godt finalen i Oslo spektrum i 2001. Helgens delfinaler derimot.

- Fikk du sett årets delfinaler?

- Ja, jeg så reprisen på søndag, sier eks-MGP deltaker Rune Rudberg.

- Det var ikke reprise, men den tredje og siste delfinalen.

- Oi. Ja da så jeg den da. Jeg synes NRK leverte bedre show da de reiste rundt i Bygde-Norge med delfinalene. Nå var det halvtomt i salen og kanskje litt slapt på scenen. Jeg savnet den store MGP-følelsen da jeg så på, sier artisten og påpeker at han ikke skal se finalen.

At Rudberg trodde det var reprisen han så, mener Jostein Pedersen forteller mye om årets MGP-sendinger.

- Det oppsummerer MGP-helgen til NRK, og viser at kanalen har bommet når de har lagt alle delfinalene til samme helg, sier Pedersen.

Tomme seter og lave seertall På Folketeatret, hvor helgas MGP-sirkus fant sted, sto flere hundre seter tomme gjennom de tre aktuelle dagene. Artistene har måtte tåle en støyt, hvor flere mener nivået er for dårlig, og artistene for ukjente. Tall fra NRK viser også at semifinalene fikk totalt 641.000, 644.000 og 551.000 seere. Det er ifølge Kampanje de laveste seertallene for delfinaler i Melodi Grand Prix noensinne.

- FEIL RETNING: Didrik Solli-Tangen synes NRK er modige som prøver et nytt konsept, men er usikker på om det vil slå an hos det norske folk. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
- FEIL RETNING: Didrik Solli-Tangen synes NRK er modige som prøver et nytt konsept, men er usikker på om det vil slå an hos det norske folk. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det NRK holder på med nå er livsfarlig for Melodi Grand Prix, sier tidligere MGP-kommentator for NRK, Jostein Pedersen.

- Mislykket Selv med NRK som tidligere arbeidsgiver, er han bare én av mange som kritiserer statskanalens nye MGP-konsept.

- Det er for mange svake låter, for lite fest og moro og et fullstendig mislykket «dommerpanel» mellom låtene, sier Pedersen.

De siste åtte årene er MGP-delfinalene blitt arrangert i mindre store byer, og sendingene har trukket flere tusen publikummere i store idrettshaller rundt om i landet. I motsetning til årets konsept har også NRK valgt å ta inn den samme juryen som valgte årets kandidater, til å kommentere i sendingene.

- Det å ha et dommerpanel hører ikke hjemme i MGP. Når de tukler med produksjonen og låner elementer fra andre talentkonkurranser som «Idol» og «The Voice», så ødelegger NRK selve MGP-liturgien.

Ikke enig i kritikken Dette er også noe som kan oppfattes som unødvendig fyllstoff i sendingen, mener president i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen.

- Vi nordmenn er forferdelig glade i tradisjon. I år har NRK gjort så mange endringer når det kommer til fenomenet MGP at det blir litt som å bytte til lilla juletre på julaften. Det hadde nok blitt tatt dårlig imot i de fleste norske hjem.

Prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK er ikke enig i kritikken.

- Vi prøver noe nytt, og selv om jeg gjerne skulle sett at vi hadde flere seere, så er jeg fornøyd med de tre delfinalene som gikk i helgen, sier Stian Malme.

- Feil retning Tidligere MGP-deltakere mener NRK må kjenne sitt publikum. I mange år har konkurransen vært kjent for glitter, stas og kjente ansikter, noe flere har savnet i år.

- Man må huske at MGP er et veldig folkelig program med lange tradisjoner. Jeg mener at NRK beveger seg i en feil retning når de prøver å gjøre konkurransen til en kredgreie, sier tidligere MGP-deltaker Didrik Solli-Tangen.

KRITISERER NRKs MGP-KONSEPT: Jostein Pedersen frykter for framtida til Melodi Grand Prix i Norge om NRK fortsetter med årets konsept. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
KRITISERER NRKs MGP-KONSEPT: Jostein Pedersen frykter for framtida til Melodi Grand Prix i Norge om NRK fortsetter med årets konsept. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

Solli-Tangen sikter til at lave seertall muligens kan ha med hvordan konseptet er lagt opp.

- Jeg tror at seerne kan føle seg litt snytt, i og med at alt skjer på en helg, og ikke fordelt utover slik det har vært før.

Vil evaluere Hvorvidt NRK kommer til å gjøre endringer på programmet er fortsatt uvisst. Finalen i Oslo Spektrum står likevel til 15. mars.

- Vi kommer til å evaluere når finalen er over, men vi har fått til det vi har ønsket. Og det er å få fram gode norske artister, og fremme norsk musikk. Det har vi klart, sier Stian Malme.


FORNØYD: Prosjektleder for NRKs MGP-sendinger, Stian Malme, er fornøyd med delfinalene i helgen. 

Foto: Håkon Eikesdal
FORNØYD: Prosjektleder for NRKs MGP-sendinger, Stian Malme, er fornøyd med delfinalene i helgen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer