Oisann, enda en «må ha»-ting fra Apple

NyMacBook Pro fikk nerdehjertene til å banke litt fortere, mens Apple gikk i strupen på Google.

NY PROFFMODELL: Nye Macbook pro er tynnere, raskere og med superhøyoppløst Retina-skjerm. Foto: SCANPIX
NY PROFFMODELL: Nye Macbook pro er tynnere, raskere og med superhøyoppløst Retina-skjerm. Foto: SCANPIXVis mer

Årets utviklerkonferanse for utviklere til Apples iOS-plattform og Mac OSX, WWDC (World Wide Developers Conference), er den første med Tim Cook som ny Apple-sjef. Fra scenen i San Francisco ledet Cook det som så ut til å bli en av de mindre spektakulære Apple-lanseringene i nyere tid.

Etter pompøse skrytevideoer og den sedvanlige statistikken - 400 millioner har  iTunes-konto, det er 650 000 apps  i App Store som til sammen  lastet ned 30 milliarder ganger, og så videre - presenterte Cook og hans nærmeste medarbeidere nye, oppdaterte utgaver av dagens Macbook Air og Macbook Pro.

Ny proffmaskin
Men så trakk Apples teknologisjef Phil Schiller plustelig et ess ut av ermet:

Neste generasjon Macbook Pro, proffmodellen blant Apples bærbare. «Det er den vakreste datamaskinen vi har laget», sa Schiller.

NYE MACBOOK PRO kan skilte med superhøyoppløst Retina-display som vi kjenner fra siste generasjon iPhone og iPad. Skjermen er 15.4 tommer, med 2880x1800 piksler. Det er mye, faktisk fire ganger så mye som på dagens modeller. Totalt er det snakk om 5.184.000 piksler. Maskinen vil ha Intel Core i7 eller i5 prosessor og Nvidia Kepler-grafikk (GeForce GT 650M). Batterilevetiden er oppgitt til 7 timer, med hele 30 dager standby.

Den er syltynn, 1,8 centimeter,som basen på dagens modell. Vekten skal være omkring 2 kg. Prisen for den billigste utgaven blir 2199 dollar i USA, vel 12000 kroner. Norske priser kommer senere, men havner trolig rundt 17-18000.

Men ærlig talt: Det er da bare en litt tynnere og raskere datamaskin. Er det noe som gjør dette til et «må ha»-objekt, er det skjermen, som ganske sikkert blir fantastisk.

OS X og iOS nærmer seg hverandre
Apple lot oss også få vite mer om neste generasjon av Mac OS X-operativsystemet, kalt Mountain Lion.  Messages, Reminders og Notes er tre nye applikasjoner. Det skal bli enklere å synkronisere mot Appels tjeneste i nettskyen, iCloud. Det skal bli enklere å dele, og deling til tjenester som Twitter skal være tilgjengelig på tvers av applikasjoner. 

Man skal kunne diktere alt man ønsker å skrive i  OS X 10.8. Å oppdatere til Mountain Lion skal koste 29 dollar i USA.

Alle Macer som selges fra i dag har imidlertid det nye operativsystet installert.

POWER NAP er en ny funksjon som skal holde Macen din oppdatert mens den er i dvale. Den synker med iCloud mens den sover. Selvsagt en helt «uunværlig» funksjon for informasjonsnarkomane som ikke orker ventetiden mens ting oppdateres når maskinen vekkes fra dvale.

AirPlay-speilingen vi kjenner fra iOS kommer nå også til Macen.Den gjør at du kan spille av for eksempel video og musikk fra Macen på en AirPlay-kompatibel enhet, som en Apple TV kopblet til en tv, i full HD. GameCenter, spillsentralen på iOS, kommer også til Macen.

Trenden er tydelig nok: iOS og Mac OS X integreres stadig tettere.

Så var det tid for iOS 6, neste versjon av Apples operativsystem for iPhone og iPad. Det skal ha 200 nye funksjoner.

Siri i bilen
At den virtuelle, talestyrte asistenten Siri er blitt flinkere i amerikansk sport, er knapt noen stor gladmedling for nordmenn, all den tid Siri ikke snakker norsk.  At man nå kan reservere, og ikke bare finne restauranter, via Open Table, er også i kategorien ting vi gjerne skulle hatt. Siri har også lært å åpne apper, mens Eyes Free er en løsning for å integrere Siri i bil.

En lang rekke bilprodusenter er med på laget, og vil integrere Siri i rattet. Ingen god nyhet for Google.

UTVIKLERKONFERANSE: WWDC er Apples årlige konferanse for utviklere til iOS og Mac OS X. Foto: SCANPIX
UTVIKLERKONFERANSE: WWDC er Apples årlige konferanse for utviklere til iOS og Mac OS X. Foto: SCANPIX Vis mer

Flere nye land får Siri. Men ikke Norge.

Enda tettere Facebook-integrasjon er også på gang. Du kan bombardere vennene dine med så og si alt du gjør på din iOS 6-dings.

Utfordrer Google
Til nå har Apples videosamtalefunksjon, Facetime, bare vært tilgjengelig på wifi. Fra nå kan du også videoskravle over 3G mobilnett.

Apple lanserer også fotodeling i OSet. Du kan la dine venner abonnere på dine fotostrømmer, slik man allerede kan fra iPhoto på Macen. Men vil folk dele bilder utenfor sosiale medier?

Jeg tviler.

Og så: Maps, en flunkende ny kartløsning, og dermed enda en utfordring til Google og Android-plattformen.

Trafikkinformasjon, sving-for-sving-navigasjon, anonym sanntids crowdsourcing av informasjon. 3D som ser meget inmponerende ut. Noe Apple-kaller« Flyover». Siri-integrasjon. Helt klart en seriøs utfordrer til Google Maps og tilhørende herligheter, men det gjenstår jo å se hvor bra produktet er.

Og når det blir tilgjengelig i Norge.

iOS 6 i betaversjon er tilgjengelig for utviklere fra i dag, og slippes for oss andre etter sommeren.

HØYDEPUNKTER FRA KVELDENS APPLE-LANSERING: Vi fikk ingen Apple-tv, og ingen ny iPhone. Derimot en ny og tynnere MacBook Pro med høyoppløst retina-skjerm. En stor allianse med bilindustrien for integrering av den virtuelle assistenten Siri. iOS 6 med 3D-karttjenesten Maps. De to siste punktene kan sees som klare utfordringer til Google og Android-plattformen.

MOUNTAIN LION: Neste versjon av Apples Mac-operativsystem. Foto: SCANPIX
MOUNTAIN LION: Neste versjon av Apples Mac-operativsystem. Foto: SCANPIX Vis mer