Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

O.J. beskyldt for kirkehets

Otto Jespersen drakk av døpefonten, rev i stykker en salmebok og grillet kylling på primus i Kampen kirke. På salmetavla hang tallet 666. NRK tar selvkritikk, men O.J. nekter å beklage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist fredag viste NRK1 innslaget med Jespersen-figuren «Friskusen» i programmet «O.J. - en utstrakt hånd».

- Det eneste jeg beklager er at vi ikke hadde med vår egen døpefont, slik avtalen var. Nå skal jeg ut og skjende en moské eller kanskje en synagoge for å få litt balanse, sier Jespersen.

Søndag skulle en familie døpe barnet sitt i Kampen kirke i Oslo, og de fant innslaget på NRK meget ubehagelig.

- Det fins da mange gode vaskemidler på markedet som de kan vaske ungen med, så den ikke får eksem, sier Jespersen.

- Lenge til neste gang

- Vi hadde en klar avtale med NRK om at de ikke skulle lage noe som var blasfemisk eller anstøtelig. Den avtalen brøt de, sier sokneprest Kirsti Aasen, som tidligere blant annet har åpnet kirken for «Mot i brøstet» og Trond Kirkvaag.

Menighetsforvalter Viola Bertinussen gjorde avtalen med NRK, og er skuffet over statskanalen.

- Jeg ble blek og stum da jeg så innslaget på TV fredag. Jeg skjønte at folk ville reagere på Jespersens oppførsel, og det har de også gjort. Vi har fått mange reaksjoner, forteller hun, og legger til at det blir lenge til Kampen kirke blir åpnet for humorinnslag igjen.

- Vil ikke bli snillere

Stina Greaker er prosjektleder for «En utstrakt hånd» i NRK. Hun legger seg flat for kritikken.

- Dette beklager vi på det sterkeste. Vi tar selvkritikk på at vi ikke hadde med våre egne rekvisitter, men brukte kirkens. Det er synd hvis dette fører til at noen mister tilliten til oss, men jeg kan forstå det, sier Greaker.

Men Otto Jespersen står på sitt.

- Beskyldningene om at dette er kirkeskjending er bare vås. Menighetsrådet godkjente manuset på forhånd, og det er urimelig at de kommer med dette i etterkant, sier Jespersen, som mener at det ikke gjøre noe fra eller til om tv-teamet hadde tatt med seg egen døpefont.

- Vil du være litt mer varsom neste gang du spøker med religion?

- Nei, jeg har ingen planer om å bli snillere i framtida, snarere tvert imot. Det er litt av vitsen med programmene at de skal ha en religiøs slagside, sier Jespersen.

FOR FRISK? «Friskusen», alias Otto Jespersen, drikker her av døpefontenen i Kampen kirke i Oslo. Stuntet har vakt reaksjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!