OK Coral

The Coral er britenes nye yndlinger på rockescenen.

MUSIKKJOURNALISTER ELSKER REFERANSER. Så tenk deg hva som skjer når de seks kidsa i The Coral leverer en ekletisk samling musikk hvor fribryting, BMX-sykler, Bob Marley, The Doors og Spiderman er få blant mange tydlige inspirasjoner:

Psychedelig scally kids singing Tresure Island horror stories in the style of Shack meets Captain Beefheart meets the LA\'s meets Ragtime jazz. These teenage Merseysiders take light-diffusing Wurlitzer ride into the Sixties psychedelic soul, Russian folk songs, Shack-style twanging guitars and influences nobody else ever thought to borrow.

- Hehe. Jeg vil også prøve, sier gitarist og trompetist Bill Ryder-Jones (18).

- Vi kan ta utspring i en cowboy shuffle som glir over i Louis Armstrong og ragtime, så reggae som løper ut i sciene fiction-land før vi avslutter med en rawhide.

THE CORAL er fra Hoylake, Merseyside, England. En liten kystby hvor alle kjenner alle. På skolen traff gitarist og vokalist James Skelly (21), batterist Ian Skelly (19), keyboardist Nick Power (19), bassist og saksofonist Paul Duffy (18), gitarist Lee Southall (18) og nevnte Bill Ryder-Jones hverandre. Siden har de hengt, bodd og gitt ut musikk sammen.

- Vi kommer vel ikke fra det hippeste stedet på jorden. Men hva så? Jeg håper at unge fra andre småbyer skjønner at musikk ikke nødvendigvis oppstår i det urbane. Jeg får ofte inntrykk at det eneste stedet hvor det kommer musikk verdt å høre på er visse deler av London. Du trenger ikke å være gatesmart for gjøre det bra. For oss er det bra å komme fra et sted som er så totalt uhipt.

HIPT ELLER EI. Kompisene har det siste året tatt et ramsalt steg bort fra Hoylake og inn på den engelske musikkscena. Oppskriften er erkebritisk: Gi ut en EP eller to, la musikkblekkene kjøre hypekvernen, fortell verden om egen fortreffelighet og debuten er garantert den beste på mange år.

«The Coral» er et karusell av et verk. Det er stor sjanse for at du blir svimmel. «Som å høre på en radiokanal helt uten formatering», skrev Dagbladets Sven Ove Bakke i sin fireranmeldelse.

- Vi vil gjerne overraske hele tida. Du som lytter skal ikke være sikker på hva som kommer rundt neste sving. For oss som band kommer det naturlig. Når vi skal lage musikk sammen må det bli sånn. Vi finner inspirasjon helt forskjellige steder og «The Coral» er der vi samles.

- Og framover?

- Det kommer en ny skive tidlig neste år. Vi har lært mye om musikk det siste året. Det er mer kontrollert nå - mindre mayhem. Men jeg føler allikevel at de nye låtene er råere enn før.

The Coral spiller på John DEE i Oslo 3. november. Les mer på thecoral.co.uk.

COWBOYS?:</B> Det er ville vesten når The Coral setter i gang.