Ok med polarturisme?

Den økende turismen i polarområdene må reguleres strengt for at ikke kulturminnene skal bli ødelagt, skriver Susann Barr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klimaendringene de siste årene har hatt merkbare følger i Arktis. Cicero klimaforskningssenter ved Universitetet i Oslo melder at helårsisen i Arktis er krympet med 14% mellom 2004 og 2005, samt at sommerisen er blitt kraftig redusert. Dette betyr lettere adgang for turistskip til områder som tidligere var forbeholdt forskere og eventyrere.

Det betyr også at kysten i Arktis ikke lenger er så godt beskyttet mot bølgenes påvirkning. Der isen før la et dempende lokk over havet om vinteren og mange kystlinjer var beskyttet av en «isfot» – en reststripe av is som hang fast på strandkanter – langt utover forsommeren, er det nå fritt frem for bølgene å slå oftere og hardere mot kysten. Mer storm og nedbør, som også er en del av klimaendringene, får større spillerom til å erodere vekk det ytterste jordlaget og deretter få lettere innvirkning på permafrostlag lenger innover. Etter hvert kan store flak av kyststripen ramle ut i sjøen og med dette kommer gravfelt, hytter, arkeologiske lokaliteter og til og med større bygninger stadig nærmere kanten inntil de tipper ut i havet eller gradvis vaskes vekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer