Øk skattetrykket!

«Kravet om skatte- og avgiftslettelser vil være minst like sterkt om femti år. Det er gammel visdom at mye vil ha mer.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stemningen for skatte- og avgiftslettelser i Norge er påtagelig. Kristelig Folkeparti, som mener seg inspirert av Det nye testamentets etikk, lover velgerne et flersifret antall milliarder i skattelettelser i denne stortingsperioden. En sentral Ap-politiker mente tidligere i år at avgiftene på kjøtt og brennevin burde ned mot EU-nivå. SV lover skattelettelser for de såkalte «folk flest». Aslak Sira Myhre fremsatte under valgkampen sist høst tidenes overbud: Gratis bensin på landsbygda og gratis kollektivtransport i byene. Også Norges rikeste føler seg plaget av det finansminister Per-Kristian Foss gjerne kaller skatte- og avgiftstrykket. Flere og flere mener som Frp: Skatter og avgifter må ned, eldreomsorgen, helsesektoren og Forsvaret må få mer penger, og veiene våre er altfor dårlige.

Da jeg vokste opp på 60-tallet, var underlig nok stemningen den samme. Folk klaget over høye skatter. Leserbrevene var mange og sinte. Siden den gang er reallønnen mer enn doblet. Bare på 90-tallet økte kjøpekraften med hele 30 prosent. Så skulle vi kanskje være tilfredse, romslige, mene at det var andre formål å bruke samfunnets ressurser på enn økt privat forbruk? Tvert imot. Sinnet over bensinavgiftene blir panisk straks literprisen overstiger 10 kroner - selv om vi aldri har brukt en mindre del av lønna vår til bensin. Holdningsundersøkelsen fra Norsk Monitor viser at det nå er flere som er misfornøyde med sitt økonomiske nivå enn i 1990. Jo mer vi får, jo mindre fornøyde blir vi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer