«Okay, takk for samarbeidet. Gråtkvalt hilsen Joachim Nielsen»

Slik svarte Jokke i et hittil upublisert brev da han ble droppet av plateselskapet.

VILLE FYLT FEMTI: Joachim Nielsen ville fylt femti år denne uka. I den anleding har familien og venner bidratt til en samleboks med blant annet med 41 tidligere uutgitte innspillinger av Joachim Nielsen i forskjellige bandsammensetninger. Til venstre Jo Nesbø. Foto: Dagbladet
VILLE FYLT FEMTI: Joachim Nielsen ville fylt femti år denne uka. I den anleding har familien og venner bidratt til en samleboks med blant annet med 41 tidligere uutgitte innspillinger av Joachim Nielsen i forskjellige bandsammensetninger. Til venstre Jo Nesbø. Foto: DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det er i den nye samleboksen «Stopp! (Siste skive fra graven)», med 41 tidligere uutgitte innspillinger av Joachim Nielsen i forskjellige bandsammensetninger, at brevet er gjengitt.

Her responderer den ulykkelige, heroinavhengige rockeren på plateselskapets beslutning om å droppe ham i 1997.

«Jeg har lest brevet ditt noen ganger uten helt å forstå om det er et «du har sparken»-brev eller en slags «pep-talk», eller om det rett og slett er en lettere forvirret utblåsning fra din side», skriver Nielsen i brevet, som er stilet til Erik Næss i labelen Desperado.

I egenskap av å være ansatt i Sonet, og seinere Desperado, jobbet Næss tett med Nielsen rundt lanseringa av Jokke og Valentinerne-albumet «Alt kan repeteres» i 1994, samleplata «Spenn» i 1995, soloplata «Nykter» i 1996 og «Trygge Oslo», som ble laget av Jokkes nye band Tourettes i 1997.

Gråtkvalt hilsen På det tidspunktet var det klart at Nielsen hadde store problemer med heroin. I brevet skriver Nielsen at han angrer på at han innrømmet rusmisbruket overfor sine arbeidsgivere i platebransjen, og etterlyser penger han mener han har til gode, selv om han innrømmer at han skylder Næss penger privat.

EN GRÅTKVALT HILSEN: Her er brevet Joachim Nielsen stilet til Erik Næss i sitt gamle plateselskap Sonet. Brevet ble aldri postlagt.
EN GRÅTKVALT HILSEN: Her er brevet Joachim Nielsen stilet til Erik Næss i sitt gamle plateselskap Sonet. Brevet ble aldri postlagt. Vis mer

«Når det gjelder meg og rusen så er det ikke mye forandring. Jeg har vært av og på og ut og inn siden jeg kom ut av M3 i mars, og det blir ikke lettere. Det er derfor musikken og det nye bandet er såpass viktige for meg», skriver Nielsen mot slutten av brevet.

«Det virker som om du tror jeg snyter tekster ut av det høyre nesebor og musikk ut av det venstre, kun for å tjene penger så jeg kan fortsette å være zombie. Akkurat der tar du feil, Erik. Jeg jobber oftere og hardere og øver mer enn noensinne, jeg har aldri skrevet så mye som nå, så for meg er det viktigst å bare gjøre noe. Okay, takk for samarbeidet, vi har hatt det morsomt sammen. Gråtkvalt hilsen Joachim Nielsen.»

Ville gi ham en vekker Brevet, som også er gjengitt i Dagens Næringsliv i dag, ble aldri postlagt, og Næss leste det første gang i år, da det dukket opp i forbindelse med arbeidet med den nye plateutgivelsen.

- Det føltes bare trist å lese det. Det rippa opp i en vanskelig periode for alle som var nær Jokke, sier han til Dagbladet i dag.

- Da vi ville droppe platekontrakten med Jokke, var det for å gi ham en vekker og forhåpentlig få ham til å ta tak i situasjonen. Det handlet ikke om salgstall, men om at Jokke sleit veldig med heroin og at fokuset hans burde være å bli nykter, ikke stadig gi ut nye plater, sier Næss.

MISNØYE MED VG OG DAGBLADET: I boksen gjengis også et annet brev Joachim Nielsen skrev, men aldri postla. her henvender han seg til Dagbladet og VG og beskriver sin misnøye med at det ble skrevet mye om hans rusproblemer, og lite om musikken han lagde.
MISNØYE MED VG OG DAGBLADET: I boksen gjengis også et annet brev Joachim Nielsen skrev, men aldri postla. her henvender han seg til Dagbladet og VG og beskriver sin misnøye med at det ble skrevet mye om hans rusproblemer, og lite om musikken han lagde. Vis mer

- Vi ville ikke gå inn i en ny lanseringsprosess med ham og trodde heller ingen andre ville gi ham platekontrakt så lenge det var så ille fatt. Men akkurat der tok vi feil, sier Næss, som så sin tidligere sjef Terje Engen i sitt nystartede plateselskap S2 signere kontrakt med Nielsen, betale ut nye forskudd og gi ut «Billig lykke» i 1999. Det ble rockerens siste plate.

Hjelpegutt Det var altså etter utgivelsen av «Trygge Oslo» at Erik Næss og Sonet brøt med Joachim Nielsen. Under arbeidet med plata hadde Næss hyret inn kompisen Øivin Utne til å «passe på» Jokke.

- Jeg var østkantgutt og kjente til gata, så jeg snakka samme språket som Jokke. Jeg tok vare på ham, henta ham, kjørte ham til studio, kjørte ham til legen, kjørte ham til plateselskapet. Jeg var en hjelpegutt fram til han utkom med plata og la seg inn til avrusning, sier Utne.

Under et møte hos plateselskapet Sonet i 1997 lovet nemlig Nielsen å legge seg inn til avrusning etter at «Trygge Oslo» var utgitt. Men der ble han bare i fire dager.

- Plateselskapet hadde forventninger om at han skulle være der lenger, slik han lovet, men han sprakk. Han gikk tilbake til det gamle Jokke-livet, forteller Utne.

JOBBET MED JOKKE: Erik Næss i Sonet. Nå jobber han i klesbransjen. Foto: Erik Næss og Øivin Utne
JOBBET MED JOKKE: Erik Næss i Sonet. Nå jobber han i klesbransjen. Foto: Erik Næss og Øivin Utne Vis mer

Den nåværende fotografen forklarer at han ofte kjørte Nielsen til legevakta på Grünerløkka for å få behandlig, og at musikeren hadde et oppriktig ønske om å bli kvitt heroin- og alkoholproblemene, men at han bare ikke klarte det.

- Jokke lovet mye for å få forskuddene sine. Plateselskapet ble veldig skuffa da han sprakk igjen. De følte jo at de ikke lyktes med å få ham rusfri, sier Utne.

- Forbanna - Tenker du noengang at dere kunne gjort mer?

- Jeg tenker at Jokke var så sterk person at han gjorde hva han ville uansett. Alkohol og heroin sammen er en utrolig farlig kombinosjon. Det visste vi. Vi så hvor farlig han levde. Derfor var det helsemessige veldig viktig for Erik og Sonet. Jeg føler egentlig at dette helseprosjektet aldri har kommet godt nok fram.

I Jokke-brevet framgår det at musikeren var veldig takknemlig for jobben blant annet Øivin Utne gjorde for å få ham på beina igjen.

PASSET PÅ JOKKE: Øivin Utne ble hyret inn for å passe på Joachim Nielsen da det sto på som verst. Foto: Erik Næss og Øivin Utne
PASSET PÅ JOKKE: Øivin Utne ble hyret inn for å passe på Joachim Nielsen da det sto på som verst. Foto: Erik Næss og Øivin Utne Vis mer

- Hva tenkte du da du fikk høre innholdet i brevet i dag?

- Jeg tenkte at han må ha vært forbanna da han skrev brevet. Der-og-da-forbanna. Han var jo egentlig veldig glad i Erik. Jokke var en fantastisk og fargerik fyr som jeg var heldig å få være sammen med.