KOMMENTARER

Økende fare for streik

Manglende politisk fingerspissfølelse kan føre til at oppgjøret for mange hundre tusen ansatte i staten og kommunene ender i streik, skriver Stein Aabø.

Forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied (t.h.) og leder for KS, Per Kristian Sundnes nærmer seg deadline i hovedtariffoppgjøret i kommunesektoren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied (t.h.) og leder for KS, Per Kristian Sundnes nærmer seg deadline i hovedtariffoppgjøret i kommunesektoren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ikke før er streiken i flyselskapet Norwegian avblåst, så stiger bekymringene for andre streiker. De ansatte i staten og kommunene nærmer seg sluttfasen av sin meklingsperiode. Er ikke partene enige natt til mandag 26. mai, kan det bli storstreik både i staten og i kommunene. De fleste vet hvor brysomt det er med stengte barnehager, stengte skoler og statlig byråkrati på halv fart. Alle er derfor innstilt på at konflikt skal unngås. Samtidig innebærer det norske forhandlingssystemet den muligheten. Streikefaren legger et press på forhandlerne som i sine beste stunder bringer fram gylne kompromisser, og i sine verste fører til ørkesløse, avmektige streiker.

I offentlig sektor foregår maktspillet helst før arbeidskamp inntreffer. I hele vinter og vår har vi eksempelvis vært vitne til en opphetet konflikt mellom lærerne og kommunenes organisasjon KS om lærernes arbeidstid. Engasjementet har vært heftig på sosiale medier. Det har utvilsomt bidratt til å understreke hvor viktig den fleksible arbeidstida, som er hjemlet i det sentrale avtaleverket, er for lærerne. KS har for lengst gjort et tilbaketog når det gjelder arbeidsårets lengde. Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes har dessuten uttrykt seg slik at det er forståelse for at lærerne bør få mer i lønn enn andre grupper denne gangen, siden statistikken dokumenterer et klart etterslep i forhold til andre grupper. Slik snakker en mann som har erfaring og fullmakter. Det er heller ingen hemmelighet at uformelle samtaler på topplan mellom Utdanningsforbundet og KS er mer konstruktive enn ytringene på Facebook kan tyde på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer