HVORDAN KUNNE DET SKJE: Amerikanske Margaux Fragoso ser med åpent blikk på den 44 år eldre mannen som misbrukte henne i årevis. Skrivingen var redningen. I dag har hun en doktotgrad i engelsk og skrivekunst.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HVORDAN KUNNE DET SKJE: Amerikanske Margaux Fragoso ser med åpent blikk på den 44 år eldre mannen som misbrukte henne i årevis. Skrivingen var redningen. I dag har hun en doktotgrad i engelsk og skrivekunst. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Øker insikten om pedofile

Margaux Fragoso har skrevet en sterk selvbiografi om å bli misbrukt.

ANMELDELSE: «Jeg kunne aldri forråde det eneste mennesket i verden som virkelig brydde seg om meg», skriver Margaux Fragoso om sin overgriper, pedofile Peter.

Fra hun er syv til tjueto har de et nært «vennskap,» akseptert av hennes foreldre. Det foreldrene ikke vet, er hva som foregår i Peters kjeller.

Umulig å lese?
Denne historien om avskyelige overgrep kunne vært umulig å lese. Det er den ikke.

Først og fremst fordi fortellingen er litterær i formen. Bokas skikkelser og handling er nærmest romanaktig, og språket flyter lett, enten det er New Jerseys barer og trange gater Fragoso levende skildrer, eller det er Peters manipulering av henne.

Historien er mulig å ta inn for leseren fordi Fragoso skaper en større fortelling om oppvekst, og fordi hun gir et nyansert bilde av Peter.

I hennes historie er ikke Peter bare monsteret, men en kjekk og morsom mann som barnet søker kontakt med. Fragoso gjør ham til en tragisk skikkelse, med sin syke kjærlighet og avhengighet av barnet:

«Hans tårer tilhørte både et ødelagt liv, og et liv som hadde ødelagt andre.»

Utsultet på omerksomhet
Verdensbildet til Peter er forvrengt, samtidig vet han at andre ikke aksepterer forholdet. Han bruker aldri åpen tvang, og forsikrer den lille jenta at hun ikke trenger å gjøre noe hun ikke vil. Men i realiteten har hun ikke noe valg.

Øker insikten om pedofile

Peter har gjort henne like avhengig av ham, som han er av henne. Han gir barnet det hun ikke får hjemme: Bekreftelse på at hun er fantastisk - i motsetning til faren som bare rakker ned på henne - han oppmuntrer henne til å skrive, tar henne med på turer, dyrker henne.

Den lille jenta blir så avhengig av oppmerksomheten, at da foreldrene avslutter vennskapet, sulter hun seg. Hun vil tilbake til Peter.

Syk kjærlighet
Dette aspektet er det mest interessante ved boka. Fragoso begripeliggjør avhengigheten, både overgriperens og offerets. Gjennom årenes løp hadde Fragoso muligheter til å bryte, men gjør det ikke.

Den lille jenta lærer, hjerteskjærende nok, å utnytte makten hun har over Peter. Hun er hans dop. Men han er også hennes.

Som Fragoso skriver om pedofile i prologen: «Det er litt som om de selv er barn, men har all kunnskapen barn ikke har. Fantasien deres er sterkere enn barnas, og de kan bygge opp en virkelighet små barn aldri ville klare å dikte opp. De kan gjøre barnets verden ... ekstatisk.»

Det er «som å slutte med heroin når det tar slutt», skriver hun.

Åpent blikk
Misbruket tar slutt da Peter tar livet sitt. Selv om fortellingen er nyansert, er den ingen forsvartale for Peter. Det er skrikende tydelig - både for forfatter og leser - hvordan han skader dette barnet. Hans handlinger er uhyrlige.

«Tiger, tiger» er en bok som søker innsikt og gir innsikt, og ber innstendig voksne se det de alt for ofte ikke orker se.

Les også Dagbladets tidligere intervju med Margaux Fragoso her.