«Hvem drepte Birgitte?»

Øker kraftig

True crime-serien «Hvem drepte Birgitte?» ble sendt på TV 2 i 2018. De siste åra har serien fått en kraftig seervekst. «Formidabel økning», sier anmelderansvarlig i Dagbladet.

- FORMIDABEL ØKNING: De siste åra har serien «Hvem drepte Birgitte?» fått en kraftig økning i seertall. Foto: TV 2
- FORMIDABEL ØKNING: De siste åra har serien «Hvem drepte Birgitte?» fått en kraftig økning i seertall. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

I 2018 hadde TV 2 premiere på true crime-serien «Hvem drepte Birgitte?». Serien fikk mye oppmerksomhet da den ble lansert, og de siste åra har seertallene fått et enormt løft.

Da serien ble sendt på TV 2, hadde den i snitt 427 000 seere. De siste åra har seertallene økt kraftig, og per i dag har serien et seertall på 744 000 seere i snitt, viser tall Dagbladet har hentet fra TV 2.

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, forteller at serien har fått en oppsving med seertall etter den nyeste utviklingen i saken, der en mann i 50-åra er siktet for drapet.

Tall Dagbladet hentet fra TV 2 i forrige uke, viste at 32 000 seere hadde sett serien så langt i september.

- Det er mange serier som øker kraftig etter premierevisningen, og det er en kombinasjon av opptak, hvor mange ganger serien sendes i reprise, og seingen på TV 2 Play. De siste ukene har vi sett en ekstra vekst, hvor flere titalls tusen brukere på TV 2 Play har sett serien for første gang, sier Dahl til Dagbladet.

- Seier for undersøkende journalistikk

Forfatter og serieskaper Bjørn Olav Jahr har både skrevet boka om saken, og var medregissør av «Hvem drepte Birgitte?». Han sier det er fint at mange lar seg engasjere.

- Jeg tenker det må være lov å si at det er en seier for undersøkende journalistikk, langsiktig arbeid og viljen til å ytre systemkritikk. Og at man av dette kan lage god TV, sier Jahr til Dagbladet.

ÅSTEDET: Her ble Birgitte Tengs funnet drept i 1995. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

Han har jobbet lenge med Birgitte-saken, og på tre år ble både boka og TV-serien lansert. Boka begynte han å arbeide med allerede i 2005, og for fullt fra 2013.

- Mitt primære mål har - fra jeg hadde rimelig god oversikt over saken - å sette fokus på urimeligheten i å stemple en uskyldig person som drapsmann, og hvordan det kunne skje. Samme mål hadde jeg da jeg var en av to regissører på serien. At jeg gjennom mitt arbeid kan ha bidratt til å løse saken, tenker jeg mer på som bonus, sier forfatteren.

- Økningen har vært formidabel

Dagbladets anmelderansvarlig, Marie Kleve, er imponert over seertallene.

- Til dokumentarserie å være hadde den gode seertall i 2018 også. Økningen har vært formidabel, og at dokumentarserier holder seg så godt over flere år, er nok ikke så vanlig, sier Kleve.

Hun påpeker videre at Birgitte Tengs-saken har holdt seg aktuell med flere omdreininger, spesielt i form av den siste utviklingen i saken der en mann nå er siktet.

- Det som har skjedd med denne saken, er så spesielt at det ikke er rart at mange seere har fått lyst til å gå tilbake og skaffe seg oversikt, sier Kleve.

True crime-bølge

De siste åra har det kommet en true crime-bølge i flere deler av verden. I 2015 kom podkasten «Serial» og storsuksessen «Making a Murderer». Seinere har det kommet flere podkaster, bøker og tv-serier om krimsakene fra virkeligheten.

- Et av de første norske eksemplene var Bjørn Olav Jahrs bok om Birgitte Tengs-saken, som tv-serien er basert på. Slik sett kan historien sies å ha vært med på å sparke i gang den norske bølgen, og den har definitivt ikke lagt seg ennå, sier Kleve.

- Desidert mest sett

De siste åra har TV 2, som en av mange TV-kanaler, satset på true crime-serier. Foruten «Hvem drepte Birgitte?» har TV 2 blant annet sendt dokumentarene «Seriemorderen i Orkdal». Den omhandlet sykehjemsbestyrer Arnfinn Nesset, som ble dømt for å ta livet av 22 pasienter på sykehjemmet i Orkdal med medikamentet Curacit.

En annen serie TV 2 har sendt, er «Mysteriet Marianne», som tar for seg Marianne Rugaas Knudsens forsvinning utenfor Risør i 1981.

Serien om drapet på Birgitte Tengs har derimot et høyere seertall enn begge de andre nevnte seriene.

- Dette er den desidert mest sette true crime-serien på TV 2, men også andre liknende serier som «Mysteriet Marianne», og «Seriemorderen i Orkdal» har høye seertall på opp mot 600 000 seere i snitt, sier Jan-Petter Dahl i TV 2.

Stor interesse

TV-sjef i mediebyrået Mediacom, Marianne Massaiu, forteller at det har blitt en stor interesse blant norske kanalhus, og internasjonale strømmetjenester, for true crime.

- Grunnen er selvfølgelig at de samler seere. Vi ser det samme på podkast, hvor true crime også har blitt et stort segment, sier Massaiu til Dagbladet.

Hun er ikke overrasket over at det har blitt en økt interesse for «Hvem drepte Birgitte?» etter den siste utviklingen i saken.

- Det at interessen tar seg opp etter ny pågripelse i saken, er naturlig, sier Massaiu.

På spørsmål om hvorfor TV 2 tror «Hvem drepte Birgitte?» har fått slike seertall, svarer Jan-Petter Dahl:

- Dette er en helt unik sak, og det var også den aller første true crime-serien i sitt slag laget i Norge. Så har jo serien blitt aktualisert nå på grunn av den nye utviklingen i saken. En av moduskandidatene som trekkes fram i serien er jo faktisk siktet i saken nå, avslutter Dahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer