Øker kulturbudsjettet med 889,3 millioner kroner

Hadia Tajik nærmer seg Huitfeldts ambisjon om én prosent av det totale budsjettet til kultur innen 2014.

NÆRMER SEG AMBISJONEN:  Statsbudsjettet ble lagt fram i dag, og kulturminister Hadia Tajik (29) kan glede seg over å nærme seg Kulturløftets ambisjon med én prosent av det totale budsjettet til kultur.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NÆRMER SEG AMBISJONEN: Statsbudsjettet ble lagt fram i dag, og kulturminister Hadia Tajik (29) kan glede seg over å nærme seg Kulturløftets ambisjon med én prosent av det totale budsjettet til kultur. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I dag klokka ti ble statsbudsjettet for 2013 lagt fram. Det viser at neste års kulturbudsjett øker med 889,3 millioner kroner.

0,96 prosent I 2004 ble Kulturløftet presentert. I 2009 ble det utvidet, og ambisjonen er at midlene til kultur skal være på én prosent av det totale statsbudsjettet innen 2014.

Med neste års økning, er kulturbudsjettet på 0,96 prosent av det totale, og nærmer seg altså ambisjonen.

Økningen på 889,3 millioner kroner, gjør at det totale tallet for kultur øker fra 0,92 prosent til 0,96 prosent av det totale budsjettet.

Hovedsatsinger I følge Aftenpostens papirutgave er kulturbudsjettet totalt på 9,95 milliarder kroner med de økte bevillingene i år.

I en pressemelding skriver departementet at dette er det beste kulturbudsjettet noen sinne, og at de har flere hovedsatsinger.

Den ene er økningen på 320,7 millioner kroner til momskompensasjon til frivillige organisasjoner, noe som ble kjent tidlig i forrige uke. Ordningen får da 948 millioner kroner i 2013.

En annen hovedsatsing er en økning på 22,7 millioner kroner til de regionale teatrene. Kilden i Kristiansand får størst uttelling med 7,5 millioner kroner.

Økningen for scenekunst på til sammen 114,9 millioner kroner.

Scenekunst og musikk blant de store kulturbudsjettvinnerne.