Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Øker pressestøtta med 15 millioner

Norske aviser får langt mer å rutte med av Widvey.

GIR TIL AVISER: Widvey gir penger til norske aviser.
Foto: Anders Grønneberg
GIR TIL AVISER: Widvey gir penger til norske aviser. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt forslag til statsbudsjett i fjor foreslo kulturminister Thorhild Widvey (H) å kutte produksjonsstøtten til norsk presse, den såkalte pressestøtta, med 50 millioner. 

I år er pipa annerledes: Widvey øker pressestøtta med 15 millioner kroner. 

Ifjor ble det ramaskrik i norsk presse, og Widvey fikk skylda for å starte den såkalte «avisdøden».

Eksperter og pressefolk spådde at en rekke små og middels store aviser ville gå konkurs uten den årlige millionstøtta fra staten, og at titalls mennesker snart ville stå uten jobb.

Klassekampen, Dagsavisen, Vårt Land og Nationen er blant de største avisene som mottar millionstøtte fra staten hvert år. Dagbladet, Aftenposten og VG får ikke pressestøtte, men avisene har lenge fått såkalt «indirekte pressestøtte», det vil si momsfritak for papiravisproduksjon. 

KrF og Venstre raste også, og ville ikke forhandle om kuttet - det skulle bort, punktum. Sentrumspartiene fikk også viljen sin og pressestøtten ble værende på 2014-nivå. 

Arbeiderpartiet raste likevel mot forslagskuttet pressestøtta, og kalte Widvey «den verste medieministeren Norge noensinne har hatt».

- Widvey bør vurdere sin stilling. Det er vanskelig å ha tillit til en statsråd i en mindretallsregjering som til de grader utfordrer stortingsflertallet, og som ønsker å svekke mediemangfoldet i Norge, sa Arild Grande i Ap, som fikk støtte av SV:

- Jeg tror Thorhild Widvey får en veldig tøff vinter med dette kulturbudsjettet, mente Bård Vegar Solhjell. 

2015 var andre året på rad hvor Widvey forsøkte å kutte pressestøtta men ble sablet ned. Det samme skjedde i 2014, også da snudde KrF og Venstre kuttene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!