Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Øker støtten til festivaler og arrangører med 8 millioner

Og kulturminister Hadia Tajik har ambisjoner om å gjøre det enklere å søke støtte.

MUSIKKPENGER:  Kulturminister Hadia Tajik (29) øker både støtten til festivaler og arrangører, og mener hun ligger godt an til å oppfylle ambisjonen om en prosent av det totale budsjettet til kultur. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
MUSIKKPENGER: Kulturminister Hadia Tajik (29) øker både støtten til festivaler og arrangører, og mener hun ligger godt an til å oppfylle ambisjonen om en prosent av det totale budsjettet til kultur. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Mandag legges statsbudsjettet for 2013 fram. Festivalstøtten øker med 3 millioner fra i år. Den blir da på 46,5 millioner, og har hatt en økning på hele 80 prosent siden 2005.

Arrangørstøtten fordeles til konserter, scener og regionale kulturhus, og øker med 5 millioner til 26,7 millioner.

- Det er mye bra som skjer, og vi vil styrke det gode arbeidet over hele landet. Omtrent 100 festivaler får støtte på ulike måter. Vi vil legge grunnlag for samarbeid med andre institusjoner lokalt, sier kulturminister Hadia Tajik til Dagbladet.

Fra Rikskonsertene I fjor skrev Dagbladet at 10-15 millioner kroner vil flyttes fra Rikskonsertene og over til Kulturrådets musikerordning og arrangørstøtteordning innen 2013. Dette skapte stor debatt, og enkelte mente tiltaket ville forringe kulturen.

Av de fem millionene til neste års arrangørstøtte, er 1,6 millioner omplasserte midler fra Rikskonsertene. De øvrige er friske.

- Nå som midlene er faset ut fra Rikskonsertene, brukes de til arrangørstøtte. Målsettingen er at de skal bidra til styrking av lokale arrangører i stedet for at konsertene administreres av Rikskonsertene, sier Tajik.

Den siste tida har flere festivaler gått konkurs. Kulturministeren mener økningen ikke kommer på grunn av konkursene.

- Det er ikke et mål at alle skal klare seg, men det er viktig å sikre kompetansen og forutsigbarheten, sier Tajik.

- Enklere å søke Kulturrådet vurderer søknadene fra festivaler og konsertarrangører. Med de økte midlene vil det ikke komme føringer ut over dem som foreligger i dag, men målet er det skal bli lettere å søke.

- Enkelte som søker festivalstøtte, kan i stedet ha grunnlag for å få arrangørstøtte. Ettersom de samme menneskene behandler søknadene, er det hensiktsmessig å se de under ett, slik at man slipper å sende inn to søknader, sier Tajik.

Musikkansvarlig i Dagbladet, Sven Ove Bakke, mener det er fornuftig å samordne søknadene, og er positiv til de økte midlene.

- Det er lite som skal til for at enkelte festivaler skal gå rundt. Disse midlene kan gjøre livet enklere, sier Bakke.

Kulturrådets Arnfinn Bjerkestrand mener det er bra at støtten økes ettersom flere spillsteder er etablert, og risikoen er stor ved slike arrangement.

- Samtidig må vi ta diskusjonen om få festivaler skal få mye, eller flere skal få litt, sier Bjerkestrand.

Daglig leder i Norsk Jazzforbund, Tore Flesjø, ønsker de økte midlene velkommen.

- Det er helt nødvendig å øke arrangørstøtten. Fem millioner er et lite bidrag i riktig retning, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media