Anmeldelse: Sissel Kyrkjebø - «Winter Morning»

O'kjedelige jul

Sissel Kyrkjebø surfer på gammel (jule)storhet.

«TRIST» JUL: Sissel Kyrkjebø blir presentert som «hele landets juledronning», men vår anmelder er ikke imponert over hennes nye julealbum. Foto: Kristin Saastad
«TRIST» JUL: Sissel Kyrkjebø blir presentert som «hele landets juledronning», men vår anmelder er ikke imponert over hennes nye julealbum. Foto: Kristin Saastad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JULEALBUM: Det er ikke lett å skjønne hvor og hva Sissel Kyrkjebø (53) vil med karrieren sin. Hun er kjent som «juledronninga», særlig etter at hennes «Glade jul» fra 1987, med et salg på over en million eksemplarer, ble Norges mest solgte album noensinne. I dagens virkelighet er den rekorden uslåelig. Sissel er blitt en slags «nasjonalhelligdom»!

«Winter Morning»

Sissel Kyrkjebø

Julealbum

Utgitt: 18. november 2022
Plateselskap: Early Bird Music

«Pent, men uspennende.»
Se alle anmeldelser

Like mange har sett hennes årlige juleshow, og i går var hun i gang igjen i Bærum. Fire norske byer står for tur, men Sverige og Danmark får også besøk. Sissel er internasjonal, men det er stort sett nå før jul. Resten av året ser og hører vi svært lite til henne.

Men platene kommer tett. Siden 2019 har hun gitt ut fem album og en ep under tittelen «Reflections» med romertall etter seg, hvorav to er helt eller delvis juleplater. De øvrige sangene er blant annet gamle «popsvisker». Hvor mange av dem har du hørt?

Fantasiløst

«Strålande jul» med Odd Nordstoga (2009) ble en ny salgs- og konsertsuksess, og nå gir hun altså ut et nytt julealbum. Der har hun vel funnet fram til noen ukjente juleperler?

Nei da, tre av de sju låtene på albumet sang hun også på 35 år gamle «Glade jul», «Det hev ei rose sprunget», «Deilig er jorden» og «Glade jul» - den siste riktignok nå på engelsk. Det er ganske lett å forstå at «Glade jul», sunget av en 18 år gammel Sissel, ble en suksess, men det virker fantasiløst når de nye versjonene på «oppfølgeren» ikke løftes en tøddel.

Utnyttes dårlig

Sissel tilfører generelt svært lite her, og hvorfor er ikke The Mormon Tabernacle Choir at Temple Square utnyttet bedre? De har en historie tilbake til 2006, da Sissel bidro på det Grammy-nominerte albumet «Spirit of the Season». Nå har hun vært i Utah for å spille inn det verdensberømte koret. Det er bare forsiktig til stede, og burde fått en mer framtredende plass sammen med det mer hørbare Tabernacle-orkesteret. Her er det potensial som ikke er utnyttet.

Det er tross alt «ekte musikere» og et «ekte kor» som spiller og synger, det skal hun ha. Men hvor er de spennende arrangementene? Det er ganske åpenbart at Sissel og hennes medprodusent, ektemannen Ernst Ravnaas (67), kunne trengt et korrektiv ved sin side i form av en utenforstående produsent.

Uspennende

Sissel drar flere av sangene i operaretning, og hun synger jo så fint. Det er vakkert på mange måter, og tidvis ganske stemningsfullt, men hvorfor må jula være så trist? Vi kan jo ikke sovne midt i julestria, heller! Vi har det traurig nok som det er akkurat nå. Hva er galt med litt tempo?

Det er mye annet som også er galt med dette albumet: Det er i overkant prektig, det er uspennende, rutinepreget, tidvis pompøst, kjedelig og gammelmodig - og det har et altfor tradisjonelt låtvalg. Det går så sakte! Og har vi ikke hørt disse julesangene nok nå? Var det ikke mulig å finne noen låter som ikke er sunget i hjel, noe annet enn «Auld Lang Syne» og de nevnte sangene?

Ny låt

Nytenkning er altså åpenbart ikke noe Sissel og ektemannen bruker tid på, men hun har skrevet en ny låt sammen med Ravnaas, åpningen «Winter Morning». Her kommer også koret til sin rett, og det er absolutt en god start. Pluss i boka!

Påfølgende «The Secret of Christmas» er også en nydelig låt, men Sissels nye versjon blir likevel en blek skygge av både Bing Crosby og Ella Fitzgeralds versjoner, begge fra 1959. I Saint Thomas Aquinas hymne «Panis Angelicus», det mest spennende «stykket» her, finner hun og koret en grei balanse - sjøl om det aldri blir mektig.

Det store spørsmålet som dukker opp under gjentatt lytting er likevel dette: Er Sissel i ferd med å avskilte seg sjøl som «ordinær» artist for så å nøye seg med å dukke opp rett før jul hvert år? Som «juledronninga»? I så fall må hun fornye seg.

«Sissels jul» kan oppleves i Stavanger (30.11), Kristiansand (2.12), Oslo (3.12) og Bergen (5.12).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer