Okkupasjonen som dehumaniserer

Den alminnelige palestiner bekjemper ikke jødedommen, men okkupasjonen og undertrykkelsen som uheldigvis gjemmer seg bak.

KONSEKVENSER: Den grunnleggende årsaken til konflikten ikke er Hamas. Hamas er en konsekvens av okkupasjonen, skriver den danske poeten Yahya Hassan som har palestinske foreldre. Foto: Jacob Ehrbahn / AP / NTB Scanpix
KONSEKVENSER: Den grunnleggende årsaken til konflikten ikke er Hamas. Hamas er en konsekvens av okkupasjonen, skriver den danske poeten Yahya Hassan som har palestinske foreldre. Foto: Jacob Ehrbahn / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De jødiske verdier staten Israel skulle grunnlegges på ble for det første grunnlagt på andres forfall.

Videre ble det vedvarende forsøket på å utvide staten Israel overskygget av makt, kontroll, undertrykkelse, vold, rasisme og hat, som naturligvis skaper vold, hat og rasisme hos den undertrykte motpart.

Sionismen oppsto som en konsekvens av forfølgelse, nå har sionistene glemt sin beveggrunn. Jøder emigrerer til bosetninger og palestinere deporteres til flyktningleirer. Okkupasjonen dehumaniserer palestinerne, men også israelerne selv.

Når vi snakker om begrepet antisemittisme gjør det seg gjeldende kun når jøder diskrimineres, forfølges og myrdes.

Men når palestinere utsettes for det samme så er det åpenbart ikke antisemittisme. Selv om palestinerne også er et semittisk folk.

I mediene hører vi om den såkalte krigen mellom israelere og palestinere.

Men kan man kalle det krig når en av verdens sterkeste militærmakter angriper en forsvarsløs og sivilt befolket getto med krigsskip, luftvåpen, artilleri og elitesoldater?

Det er mord og massakre uansett hvor mange mer eller mindre farlige raketter Hamas sender inn over grensen. Og hvor går grensen?

Og jeg vil tilføye at den grunnleggende årsaken til konflikten ikke er Hamas. Hamas er en konsekvens av okkupasjonen. Den radikaliseringen av palestinere som finner sted i de okkuperte områdene er en konsekvens av okkupasjonen. Den alminnelige palestiner var ikke utpreget religiøs før okkupasjonen. PLO som heller ikke var en religiøst fundert bevegelse har i mange år forsøkt å forhandle seg til en løsning og Israel har svart med stadig økende undertrykkelse og flere bosettinger.

Derfor kan det vel ikke overraske noen at noen palestinere i desperasjon tyr til raketter etter 60 års okkupasjon?

Da jeg reiste inn i Israel spurte en israelsk soldat hvorfor jeg sympatiserer med palestinerne, og jeg svarte «av samme grunn som jeg ville ha sympatisert med jødene under andre verdenskrig». Og så slapp han meg inn.

Her i Danmark blir jeg spurt om jeg sympatiserer med Hamas og det gjør jeg ikke, av samme grunn som jeg heller ikke sympatiserer med israelske høyreorienterte militarisme.

I går kunne man på Danmarks Radio høre den israelske viseambassadøren gi uttrykk for at Hamas begår krigsforbrytelser.

Jeg har ikke noe i klem når det gjelder Hamas. Hvis de begår krigsforbrytelser ser jeg dem rettsforfulgt, men jeg ser også israelerne rettsforfulgt når de begår tydelige krigsforbrytelser.

Den alminnelige palestiner bekjemper ikke jødedommen, slik media innbiller oss. Den alminnelige palestiner bekjemper okkupasjonen og undertrykkelsen som uheldigvis gjemmer seg bak jødedommen. Liksom ISIS gjemmer seg bak islam.

En dag ble en israelsk hund rammet av en Hamas-rakett. Det kom på forsiden av Israels mest populære avis.

I samme avis ble en gruppe drepte palestinere nevnt på få linjer i side seksten.

Israel ønsker å være et demokrati. Det skal vi hjelpe dem med å bli, ved å kritisere dem uten å dehumanisere dem.

Kronikken er transkripsjon av talen Hassan fremførte tidligere i uka i programmet Deadline på DR2, Danmarks Radio. Den publiseres på norsk etter avtale med forfatteren.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer