Økland demonstrerer igjen hva han er god for med nye noveller

En mester i faget.

FABELAKTIG: Einar Økland utgir en samling korttekster i forbindelse med at han runder 70. Samtidig utgis boka «Vandreduene» (1968) i ny utgave. Foto: HENNING LILLEGÅRD
FABELAKTIG: Einar Økland utgir en samling korttekster i forbindelse med at han runder 70. Samtidig utgis boka «Vandreduene» (1968) i ny utgave. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Det var en gang at fabelen var den dominerende sjangeren i den norske litterære offentligheten. Det høres ut som et eventyr, men det er sant: I de første tiårene vi hadde aviser her til lands, i siste del av 1700-årene, var spaltene stapp fulle av litterær kortprosa. Og de fleste av disse tekstene igjen var fabler, små moralske fortellinger, ofte med dyr i hovedrollene, skrevet av leserne, eller rappet fra utenlandske bøker og tidsskriftet.

Fabelaktig jubilantKortformen passet perfekt for datidas trange avisformater. Samtidig som fabelens allegoriske og underfundige form hadde lett for å få innpass i et debattklima og en sensursituasjon som ikke tålte alt for mye. Hvorfor fortelle dette nå? Fordi Einar Økland — forfatter, poet, essayist, satiriker, forteller, tidsskriftmenneske og en hel masse annet — fylte 70 år i går. Fordi den nye novellesamlingen hans — den foreløpig siste av i alt 77 bøker og tekstsamlinger utgitt siden debuten som poet i 1963 —har fått tittelen « Forteljingar og fablar». Fordi ingen norsk forfatter etter krigen har dyrket de litterære kortformene, som fabelen, så konsekvent, og med et sånt mesterskap, som Einar Økland. Fordi forfatterskapet hans — kanskje nettopp på grunn av denne forkjærligheten for kortformene — ofte har utspilt seg i margen av den dominerende litterære diskursen, slik fablene i gamle dager gjerne ble plassert helt på slutten av avisene, der trykkeren hadde ledig plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.