DEBATT

Debatt: Vigdis Hjorth og Arv og miljø

Øklands metode

Ingunn Økland og Aftenpostens iscenesettelse av Vigdis Hjorths siste roman gir en Kafka-følelse.

KRITISK: Vigdis Hjorth har fått kritikk fra Aftenpostens anmelder, Ingunn Øklnad, for sin siste bok Arv og miljø. Håvard Syvertsen kritiserer i dag Aftenpostens dekning. Foto Stein J Bjørge  
KRITISK: Vigdis Hjorth har fått kritikk fra Aftenpostens anmelder, Ingunn Øklnad, for sin siste bok Arv og miljø. Håvard Syvertsen kritiserer i dag Aftenpostens dekning. Foto Stein J Bjørge   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dagens Aftenposten er Ingunn Økland igjen ute med en kommentar om Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø». Allerede i anmeldelsen 10. september skriver Økland at «Arv og miljø har en distinkt skjønnlitterær stil. Ikke desto mindre tror jeg den vil ta debatten om virkelighetslitteratur til et nytt nivå.»

At det er henne selv som vil ta debatten dit, og at det nye nivået er lavere enn det gamle, skriver hun imidlertid ikke, men det er det som har skjedd. Hun har gjort og gjør det ved å foreta en kategorifeil. Vigdis Hjorths bok er ikke «virkelighetslitteratur», virkelighetslitteratur er den litteraturen som forteller om virkelige personer med deres egne navn, som beskriver virkelige hendelser og som bærer i seg en implisitt påstand om å beskrive «sannheten».

I den litteraturen tar forfatteren definisjonsmakten, ikke bare over eget liv, men også over livene til personene som beskrives.

Leserkontrakten i «Arv og miljø» er en annen, den er helt klart leserkontrakten til en roman. Boka påstår ikke å forvalte en faktisk sannhet utenfor seg selv – sannheten er et annet sted, i den smerten som skrives fram i romanen, en smerte som kommer fra overgrep, fra ikke å bli trodd av sine nærmeste, fra å bli sviktet – og hva dette har gjort med den voksne Bergljots liv. Så hvordan kommer Ingunn Økland fram til denne kategorifeilen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer