Øko-røvere

Tynn intrige og banal moro fra Bergen.

BOK: Asbjørn Krag var i sin tid navnet til Stein Rivertons detektiv, det er et småfrekt tyveri psevdonymet bak «KleenDeal» har begått. Men når det er sagt, så er dette (som det heter i undertittelen) en røverhistorie, og en ganske morsom en også.

Lettlest

To ting taler til denne bokas fordel: Den er ekstremt lettlest (Leseløve for 40+?), og proppfull av humor av den enkle og greie sorten. På den annen side er intrigen temmelig tynn og enda mindre troverdig, men det er vel også noen av kjennetegnene ved en ekte røverhistorie.

Hovedpersonen i «KleenDeal» er selveste Kokken Tor, oppkalt etter deLillos-låta, og rockreferansene og -anekdotene sitter svært tett i handlingen. Han er sjef for felleskjøkkenet i Bergen kommune og korrupt så det holder. Hans enda mer snuskete kumpan, frukt- og grønthandleren Kåre Iversen, selger så dårlige varer at duoen nå har tenkt å markedsføre dem som økologiske og dermed havne i forkant av utviklingen.

Men at Bergen kommune, ved Kokken Tor, vil satse økologisk, er ikke gode nyheter i Landbruksdepartementet, hvor minister Hilde Hoff vil sette en stopper for prosjektet, rett og slett fordi hun jobber med noe liknende. Inn i miksen havner også en misfornøyd Bergens Tidende-journalist, og en kar som har begynt som problemløser (fritt etter Harvey Keitel i «Pulp Fiction»), og dermed er leken i gang.

Erkebergenser

Hvem Asbjørn Krag er? Helt sikkert en erkebergenser – hvilke andre folkeslag ville bruke ordet «bikkjen»? Dessuten må han ha vært på omtrent hver eneste rockekonsert i Bergen siden 80-tallet, og jobber sannsynligvis i avis. Han skriver enkelt og greit, med god flyt og en hang til banal humor, og selv om han nok er sterkt inspirert av Carl Hiaasen minner resultatet mer om en rølpete Tande-P.