DEBATT

Debatt: Økologisk mat og Folkeopplysningen

Økologi-bevegelsen baseres på ideologi, ikke forskning

Oppsummert ser det ut som Oikos har vært på økologisk kirsebærplukking når de presenterer sitt motsvar mot Folkeopplysningen.

FOLKEOPPLYSNING: Andreas Wahl og Jan Ole Hesselberg gikk hardt ut mot økologisk mat, i siste episode av Folkeopplysningen på NRK. De får støtte av artikkelforfatterne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FOLKEOPPLYSNING: Andreas Wahl og Jan Ole Hesselberg gikk hardt ut mot økologisk mat, i siste episode av Folkeopplysningen på NRK. De får støtte av artikkelforfatterne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Utover navnet til en av oss har vi en ting til felles med Andreas Wahl, som er leder for NRKs program Folkeopplysningen: en vitenskapelig tilnærming til ulike påstander. I sist episode går det utover påstander om fordeler med økologisk matproduksjon. Ingen nyhet for de som har sett kritisk på saken, men nyttige opplysninger til «folket,» levert på en imponerende måte.

Bak øko-bevegelsen skjuler det seg nemlig en ideologi som daglig leder for Oikos, Regine Andersen, har vanskeligheter med å skjule under intervjuet med Wahl.

Den hellige tilnærming til alt som er «naturlig» gir ingen garanti for positive effekter på helse, miljø og klima. 


Medlemsorganisasjonen Oikos – Økologisk Norge er raskt ute med en artikkel for å forsvare seg mot den kritiske folkeopplysning fra NRK-programmet. Her påpeker Wahl, for eksempel, at selvplukket blåbær fra naturen ikke automatisk kan selges som «økologisk.»

Oikos skriver at dette ikke stemmer, «forutsatt at det kan dokumenteres at vekstene kommer fra områder som ikke er tilført sprøytemidler eller kunstgjødsel.» Ironien er jo at det er nøyaktig dette som er poenget. For i økologiens verden skal homeopatipiller forsøkes før veterinærmedisin, og plukkede blåbær skal «dokumentere» sin økologiske «naturlighet» innen de kan «godkjennes.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer