DEBATT

Frihandel:

Økonomene har ikke vært ærlige om åpenhetens bakside

Er globalisering forenlig med velferd? Ja. Har økonomene vært ærlige om baksiden ved den? Nei.

GLOBALISERING: Globalisering må ikke følge én bestemt retning. Vi må bare tenke annerledes enn dagens variant, skriver spaltisten. Foto: AP / NTB scanpix
GLOBALISERING: Globalisering må ikke følge én bestemt retning. Vi må bare tenke annerledes enn dagens variant, skriver spaltisten. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Proteksjonisme, fri flyt av arbeid og kapital, handel og globalisering, er plutselig seilt opp som et av de viktigste temaene i vestlig politikk. I den amerikanske valgkampen i 2016 kunne ikke Bernie Sanders og Donald Trump stått lengre fra hverandre politisk, men på et punkt var de enige: i sin fordømmelse av internasjonal handel. Brexit samme år var delvis en motreaksjon på betydelig arbeidsinnvandring, særlig for de lavtlønnede.

Utviklingen fortsatte i 2017. I valgene i Frankrike, Østerrike og Tyskland har høyrepopulister stått steilt mot liberale i valgkampens viktigste saker, som i stor grad er kokt ned til konflikter om nasjonalstatens grenser.

Heller ikke ekspertene forutså det politiske skiftet. I de samfunnsvitenskapelige fagmiljøene er blikket nå vendt innover for å forstå hvorfor utviklingen skjedde, og hvorfor man ikke forutså den.

Verken Trumps valgseier eller britenes exit fra EU ble fanget opp av tradisjonelle meningsmålinger. I statsvitenskapen drøftes det hvordan målingene framover må innrettes for fange opp det nye politiske landskapet.

Blant økonomene handler debatten blant annet om den faktiske grunnen til at velgere stemmer på proteksjonistiske partier og representanter. Den klassiske økonomiske kunnskapen er jo helt klar på de store gevinstene som kommer av åpenhet: Internasjonal handel gir større vekst og goder enn proteksjonisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer