KOMMENTARER

Økonomi > demokrati

Vi trenger større kommuner. Men det kommer med en lokaldemokratisk kostnad.

Økonomi > demokrati
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da var fristen ute. Regjeringens store prestisjeprosjekt, kommunereformen, har hittil endt med 27 sammenslåinger. To år etter at fylkesmennene fikk i å oppdrag å igangsette prosessen, ser det ut til at antallet kommuner vil bli redusert fra 428 til 390.

Noen har fått utsettelse til høsten, men 65 prosent av kommunene har sagt de vil bestemme alene. Resten sliter med å finne en egnet partner.

Hittil har prosessen vært preget av frivillighet og dialog, med noen små økonomiske gulrøtter til de som lystrer Jan Tore Sanner. Nå er det Fylkesmannens tur til å tegne kommunekartet, før regjering og Storting skal gi sin endelige stemme. Spenningen knytter seg til om andre fase vil gi en overgang til mer toppstyring og tvang, eller om det toget er gått.

Det har vært en merkelig opplevelse å følge prosessen utenfra. Sanner har gått høyt på banen, men har verken evnet å kommunisere behovet for reform eller gitt klare styringssignaler til kommuner og fylkesmenn. Det hjalp ikke Sanner at Arbeiderpartiet, som lenge har vært tilhenger av kommunereform, bestemte seg for å si nei til tvangssammenslåinger, i det Høyre endelig hadde lagt fra seg romansen med lokaldemokratiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer