LEDER

Økonomi i omstilling

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Statsminister Erna Solberg benyttet sin nyttårstale til å forberede befolkningen på behovet for omstillinger. Hun viste til at oljeaktiviteten de siste tiåra har vært en motor bak den økonomiske veksten, men at mye tyder på at oljealderen nå har nådd toppen. Nye næringer må derfor bidra mer til å bære velferdsordningene videre. Det er observasjoner som er i tråd med analysene til landets fremste økonomiske miljøer og næringslivets organisasjoner. Når oljeprisen i løpet av få måneder er blitt halvert, har de fleste innsett at det vil få virkninger for norsk økonomi.

Det Solberg ikke problematiserte i sin tale er at norsk økonomi er godt rigget for omstillinger. Det er altså ikke slik at når oljeinntektene synker så må alt gjøres annerledes. Trepartssamarbeidet mellom regjeringen, arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner, små inntektsforskjeller og et ganske rettferdig skattesystem, har trolig vært av like stor betydning for norsk omstillingsevne som brå skift i økonomien. Faktisk har et høyt lønnsnivå og en sentralisert lønnsdannelse bidratt til en høy produktivitetsvekst gjennom mange år i Norge. Bedrifter blir dermed nødt til å produsere smartere for å tåle kostnadene. Det skaper innovasjon samtidig som det frigjør arbeidskraft. Forutsetningen for et system som tvinger ulønnsomme bedrifter til å nedbemanne og eventuelt legge ned, er et velferdssystem som sikrer ansatte fra økonomisk ruin.

Selvsagt skal vi ikke undervurdere oljerikdommens betydning. Den er en betydelig reserve som de fleste andre land ikke har. I nyttårshelga hørte vi at oljefondets størrelse nå overstiger folketrygdens framtidige pensjonsforpliktelser. Men det er heller ingen grunn til å overvurdere oljefondets betydning. Det er vanskelig å vite hvordan norsk økonomi ville utviklet seg uten funnene i Nordsjøen. Flere finansministere fra flere partier og regjeringer har gjentatte ganger understreket at den viktigste ressursen ikke ligger i Nordsjøen, men i vår felles arbeidsinnsats.

Trolig er globaliseringen og fri bevegelse av arbeidskraft og tjenester fra EØS-området en vel så stor utfordring for norsk økonomi som fallende oljepris. Det ble i fjor påvist så mange tilfeller av sosial dumping og kriminalitet i arbeidslivet, at det bør stå høyest på dagsorden også i år. At noen beriker seg på å utnytte arbeidssøkere fra andre land, går ut over oss alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer