KOMMENTARER

Økonomien, dumming!

Det demokratiske partiet går mot venstre. Det kan være dårlig nytt for Donald Trump og Republikanerne i høstens mellomvalg.

MOT VENSTRE: Den sosialdemokratiske tidligere presidentkandidaten, Bernie Sanders (i midten) sammen med det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez (t.h.) under et valgkampmøte for kongresskandidaten James Thompson i Kansas. Thompson var tidligere en republikaner, men driver nå en Sanders-inspirert valgkamp. Foto: Jaime Green/The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix
MOT VENSTRE: Den sosialdemokratiske tidligere presidentkandidaten, Bernie Sanders (i midten) sammen med det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez (t.h.) under et valgkampmøte for kongresskandidaten James Thompson i Kansas. Thompson var tidligere en republikaner, men driver nå en Sanders-inspirert valgkamp. Foto: Jaime Green/The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Donald Trump, er stadig elsket av sine kjernevelgere til tross for at han er omringet av skandaler og kontroverser. Men han er også forhatt og skaper et intenst engasjement og mobilisering på motsatt side. Demokratene ligger derfor an til å gjøre det bra i høstens mellomvalg. Spørsmålet er om de klarer å vinne tilbake flertallet i Kongressen. Mange mer moderate og konservative stemmer – deriblant tidligere FBI-sjef og republikaner James Comey – advarer imidlertid Demokratene om at de vil tape dersom fortsetter sin ferd mot venstre.

Republikanerne har allerede marsjert langt mot høyre gjennom flere tiår. De siste åra har sentrale deler av Demokratene vært på full fart i motsatt retning. Sosialdemokratiske Bernie Sanders ble nesten partiets presidentkandidat på bekostning av sentrumsorienterte Hillary Clinton i 2016. Sammen med Elizabeth Warren og andre venstresidepolitikere har han ledet an i en kraftfull og svært synlig bevegelse, som ikke lenger er en perifer fløy. I et valgdistrikt i New York vant for eksempel nylig den selverklærte sosialisten og Sanders-tilhengeren Alexandria Ocasio-Cortez primærvalget mot den svært etablerte kongressrepresentanten Joe Crowley. Samtidig er det bare få måneder siden den langt mer sentrumsorienterte Conor Lamb danket ut Republikanernes kandidat da et kongressete ble ledig i et langt mer moderat valgdistrikt i Pennsylvania. Situasjonen illustrerer hvordan partiet må favne vidt i et topartisystem i et gigantisk og mangslungent land som USA.

At partiet beveger seg mot venstre, behøver ikke å være et faresignal for Demokratene før høstens valg. Tvert imot har partiet trolig altfor lenge vært for redde for å skremme vekk konservative velgere og endt opp med tannløse kandidater. Frykten har røtter i historien. Liberale George McGovern gikk på et massivt valgnederlag mot Richard Nixon i 1972. Seinere ble partiets presidentkandidat i 1988, Michael Dukakis, latterliggjort for å være for mild i kriminalpolitikken av Republikanernes George H.W. Bush. Det tok Demokratene tolv år å gjeninnta Det hvite hus med sentristen Bill Clinton i 1992. Mens Demokratene i lang tid har forsøkt å trå varsomt, har Republikanerne marsjert tydelig framover og kapret stadig større deler av setene. Amerikanske velgere vil etter all sannsynlighet ha politikere som snakker klart, ekte og ærlig. Meningsmålinger viser også at et flertall støtter Demokratene i skillelinjespørsmål som retten til selvbestemt abort, homoekteskap og strengere våpenlover. Derfor burde ikke partiet være så redde.

Nå er den politiske situasjonen i USA ekstraordinær. Under Trumps aggressive populisme er Republikanerne noen ganger ikke til å kjenne igjen. Partiet, som drev kampen mot slaveriet på 1800-tallet, og som i moderne tid har vært en forkjemper for internasjonal frihandel, ledes nå av en nasjonalist som driver handelskrig, og lefler med høyreekstreme. Da bør Demokratene ha tydelige kandidater som representerer en klar motvekt.

Meningsmålinger viser dessuten på at økonomien som er en av de viktigste sakene. En av grunnene til at Trump vant valget i 2016, var at han lyktes med å overbevise hvite arbeiderklassevelgere med frykt og bløff. Gjennom de siste 40 åra har vanlige amerikanere sakket stadig lenger akterut i en globalisert virkelighet mens de rikeste har blitt dramatisk rikere. Så kom Trump og lovte å «tømme sumpa» i Washington D.C. for pengesterke interesser og en virkelighetsfjern politisk elite. Han sa han ville hjelpe vanlige folk og samtidig holde innvandrere ute. Fortsatt synker arbeidsledigheten, og økonomien vokser. Men så langt er Trumps største politiske seier en skattereform som har gitt USAs aller rikeste svære skatteletter på bekostning av vanlige folk. Arbeidsplasser i landbruket og industrien er truet av Trumps handelskrig. Presidenten har også gjort sitt ytterste for å rasere Obamas helsereform, som skulle gi vanlige folk rimelige helsetjenester. Samtidig er offentlig utdanning og sosiale støtteordninger under hardt press. Dette har stor betydning i folks hverdag.

Da burde demokratiske kandidater, som ligger et stykke til venstre i den økonomiske politikken, ha gode sjanser. Det gjelder særlig hvis de berømte ordene til Bill Clintons rådgiver under valgkampen i 1992, James Carville, igjen er gyldige for mange potensielle, demokratiske velgere: – Det handler om økonomien, dumming.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer