KOMMENTARER

Økonomien, dumming!

Det demokratiske partiet går mot venstre. Det kan være dårlig nytt for Donald Trump og Republikanerne i høstens mellomvalg.

MOT VENSTRE: Den sosialdemokratiske tidligere presidentkandidaten, Bernie Sanders (i midten) sammen med det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez (t.h.) under et valgkampmøte for kongresskandidaten James Thompson i Kansas. Thompson var tidligere en republikaner, men driver nå en Sanders-inspirert valgkamp. Foto: Jaime Green/The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix
MOT VENSTRE: Den sosialdemokratiske tidligere presidentkandidaten, Bernie Sanders (i midten) sammen med det demokratiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez (t.h.) under et valgkampmøte for kongresskandidaten James Thompson i Kansas. Thompson var tidligere en republikaner, men driver nå en Sanders-inspirert valgkamp. Foto: Jaime Green/The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Donald Trump, er stadig elsket av sine kjernevelgere til tross for at han er omringet av skandaler og kontroverser. Men han er også forhatt og skaper et intenst engasjement og mobilisering på motsatt side. Demokratene ligger derfor an til å gjøre det bra i høstens mellomvalg. Spørsmålet er om de klarer å vinne tilbake flertallet i Kongressen. Mange mer moderate og konservative stemmer – deriblant tidligere FBI-sjef og republikaner James Comey – advarer imidlertid Demokratene om at de vil tape dersom fortsetter sin ferd mot venstre.

Republikanerne har allerede marsjert langt mot høyre gjennom flere tiår. De siste åra har sentrale deler av Demokratene vært på full fart i motsatt retning. Sosialdemokratiske Bernie Sanders ble nesten partiets presidentkandidat på bekostning av sentrumsorienterte Hillary Clinton i 2016. Sammen med Elizabeth Warren og andre venstresidepolitikere har han ledet an i en kraftfull og svært synlig bevegelse, som ikke lenger er en perifer fløy. I et valgdistrikt i New York vant for eksempel nylig den selverklærte sosialisten og Sanders-tilhengeren Alexandria Ocasio-Cortez primærvalget mot den svært etablerte kongressrepresentanten Joe Crowley. Samtidig er det bare få måneder siden den langt mer sentrumsorienterte Conor Lamb danket ut Republikanernes kandidat da et kongressete ble ledig i et langt mer moderat valgdistrikt i Pennsylvania. Situasjonen illustrerer hvordan partiet må favne vidt i et topartisystem i et gigantisk og mangslungent land som USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer