Økonomien har skylda

Etniske grupper i Makedonia tror på alle rykter som passer inn i negative stereotype oppfatninger av motstanderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tradisjonen med å skylde på andre er i Makedonia mer enn en nasjonal hobby; den er blitt et symbol på den etniske splittelsen som går gjennom vårt land. Mange mennesker utnytter den politiske krisen vi er inne i ved å skylde på andre, og denne syndebukkulturen har utviklet seg i en klar etnisk retning. Etniske makedoniere har en tendens til å legge skylda på etniske albanere - som gir igjen med samme mynt. Mistroen som før karakteriserte forholdet mellom oss, er blitt til sinne og forvirring. De forskjellige etniske gruppene er rede til å tro på ethvert rykte som passer inn når det gjelder negative stereotype oppfatninger av motstanderen. Og ellers skylder alle på Vesten.

Albanerne mener at de ikke har full tilgang til statsinstitusjonene, og at de nektes en karriere i statsforvaltningen, som er en stor arbeidsgiver, og i politiet. Denne følelsen av å bli skjøvet til side på det profesjonelle plan, fører til mistro mot hele statsmakten og en følelse av at staten ikke representerer dem. Det fører igjen til mistro fra statens side, og en oppfatning av albanere som illojale. To albanske partier er representert i den nye regjeringen som ble utnevnt sist søndag, og det er fra før av flere albanske ambassadører i Makedonias diplomatkorps. Men dette blir bare symbolikk så lenge befolkningsgruppene de representerer, fortsatt marginaliseres når det gjelder helse, utdanning og muligheter for arbeid. Albanske statsråder leder justis- og sosialdepartementet, økonomi- og kommunaldepartementet, men ikke utenriks- eller finansdepartementet. Det er den samme fordelingen av departementer som i den tidligere regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer