Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Økonomisk pusterom

Ingress

Meninger

På 1990-tallet var målet for Norges Banks pengepolitikk å holde kronekursen mest mulig stabil. Årsaken var at store svingninger i kroneverdien kunne gjøre større skade for samfunnsøkonomien enn kostbare lønnsoppgjør og litt høyere prisstigning. En styrking av kronekursen ville gjøre norske eksportvarer tilsvarende dyrere. Brå svingninger kunne dermed sette tusenvis av arbeidsplasser i fare. Jens Stoltenberg fulgte denne linja da han var finansminister i Thorbjørn Jaglands regjering. «Hvis vi i løpet av noen timer lar kronekursen gå opp, vil vi ødelegge det som vi gjennom år har bygd opp gjennom det inntektspolitiske samarbeidet. Da blir det ikke lett å gå tilbake til LO og be om moderate lønnsoppgjør av hensyn til landets økonomi», sa Stoltenberg til Dagbladet seinhøstes 1996.

Så endret regjeringen og Stortinget Norges Banks valutaforskrift i 2001. Heretter skulle Norges Bank fastsette styringsrenta ut fra et gitt inflasjonsmål. Å holde prisstigningen stabilt lav ble viktigere enn kronekursen. Dette var det enighet om blant politikere og økonomer.

Tolv år seinere har vi en situasjon hvor renta er lav og kronekursen er svak. På ett år har kronekursen svekket seg med ca. 10 prosent. Det er det motsatte av Stoltenbergs frykt fra 1990-tallet. Norsk eksportindustri har fått forbedret sin konkurranseevne kraftig på relativt kort tid. Det motvirker det særnorske kostnadsnivået som ligger høyt over handelspartnernes. Faktisk skaper det optimisme i industrien. Arbeidsplasser er inntil videre sikret. Bare norske kjøpesterke turister i utlandet får svi på pungen. Både reiser, opphold og varer er nå dyrere i euroområdet, Sverige, Danmark og i Storbritannia enn vi har vent oss til. Det gir norsk hotellnæring et gledelig blaff. Det blir billigere for både nordmenn og utlendinger å feriere i Norge. Det hele minner om gamle dagers devalueringer.

Svekkelse i kronekursen kan fort føre til høyere prisstigning, siden de fleste importvarer blir dyrere. Det kan igjen føre til at Norges Bank vil øke rentenivået, men det gjenstår å se. De fleste er enige om at det hadde vært godt for norsk økonomi om kronekursen kunne holdt seg stabil på sitt nye nivå. Men det forutsetter at regjeringen ikke pumper for mye av oljeformuen inn i budsjettene.