DEBATT

Debatt: Personlig økonomi

Økonomiske problemer? Slik tar du tak

Om økonomien din skaper problemer, starter oppryddingen med å be om hjelp. Det gjorde jeg, og jeg kom meg ut av gjeldsgrøfta. Men det er avgjørende å møte noen som ikke dømmer deg.

ØKONOMISK KNEKK: De fleste trenger hjelp med å se mulighetene. Da må de jeg snakker med, ha tillit til mine råd.

Paradoksalt nok, har jeg en fordel der. I flere år hadde jeg så alvorlige økonomiske utfordringer, at jeg måtte leve på et minimum, skriver Arman Vestad. Her holder han seminar for NAV i Drammen i oktober i fjor. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ØKONOMISK KNEKK: De fleste trenger hjelp med å se mulighetene. Da må de jeg snakker med, ha tillit til mine råd. Paradoksalt nok, har jeg en fordel der. I flere år hadde jeg så alvorlige økonomiske utfordringer, at jeg måtte leve på et minimum, skriver Arman Vestad. Her holder han seminar for NAV i Drammen i oktober i fjor. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Rundt 44 prosent av alle nordmenn sliter med å betale regningene sine i tide, og vi har flere millioner inkassosaker i året, viser en undersøkelse fra Intrum Justitia i 2016. Er det vaner og impulser som styrer økonomien din? Da er du i så fall helt normal. Mange mennesker tror at de som går ned i inntekt, blir alene om utgiftene eller får gjeldsproblemer, bare kan bruke mindre. Så enkelt er det ikke. Alle grunnleggende endringer er vanskelige. Halvparten av oss er overvektige. Det er ikke fordi rådet om å spise mindre og trene mer, ikke er kjent.

Å endre sin økonomiske vaner er tøft, både praktisk og følelsesmessig. Derfor hjelper det å snakke med noen du stoler på. Du må også forberede deg mentalt på de endringene som må til i livet ditt.

Har du ikke økonomiske problemer selv, kjenner du sikkert noen som har det – selv om ingen har snakket om det. Hvis den det gjelder, tar mot til seg for å si noe må du lytte og ikke fordømme. Husk at vedkommende har fordømt seg selv mer enn nok.

Se for deg Sigurd. Han er nyskilt og arbeidsledig på femte måned. Han trodde det skulle bli en kort periode utenfor arbeidslivet. Men selvtilliten faller etter hvert som tiden går. Er det ingen som har bruk for ham? Samtidig gir han etter for barnas mas om nye klær og mobil, selv om han egentlig ikke har råd. Han vil så gjerne bety noe for dem, og at de skal ha det bra. Det var derfor de dro til Mallorca i sommer. Det var ingen smart økonomisk investering, men den var sosialt lønnsom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer