Økt fattigdom

Ulmende utviklingskrise krever radikal endring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VERDEN STÅR

overfor en ulmende utviklingskrise, viser UNDPs Human Development Report 2003 som ble lagt fram i går. Mens en rekke land har vist positive utviklingstrekk de siste ti årene, avslører nye data at hele 21 land har falt på indeksen som måler nivået for menneskelig utvikling (HDI) siden 1990, og 54 land har hatt en negativ økonomisk vekst i samme periode. Hvis denne tendensen fortsetter, vil verden som helhet bare nå to av de åtte Tusenårsmålene som verdens ledere vedtok i september 2000. Tusenårsmålene sier blant annet at verdens fattigdom og sult skal halveres innen 2015, antallet mennesker med adgang til rent drikkevann skal dobles og spredningen av sykdommer som hiv/aids skal stoppes. Årsaken til at to av målene vil kunne nås, er primært positiv utvikling i verdens to mest folkerike land, Kina og India. Tall fra resten av verden avslører i mange tilfeller skremmende tilbakegang eller stagnasjon, og selv i land som har vist framgang er ulikhetene ofte store med dype lommer av fattigdom på landsbygda og blant oversette grupper av befolkningen som kvinner og etniske minoriteter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer