DEBATT

Debatt: Bostedsløse

Økt jaging av fattige er et tvilsomt grep

Et innsatsteam som jager folk rundt byen vil bare føre til økt bruk av politiets og kommunens ressurser.

ULOVLIGE LEIRER: 

Arbeidsmigranter fra hele Europa sliter med å finne et sted å sove i en av verdens dyreste byer, skriver artikkelforfatteren. Ulovlige leirer dukker opp her og der. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ULOVLIGE LEIRER: Arbeidsmigranter fra hele Europa sliter med å finne et sted å sove i en av verdens dyreste byer, skriver artikkelforfatteren. Ulovlige leirer dukker opp her og der. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter en sommer med flere leirer på offentlige steder mener Høyre at Oslo kommunes nye tiltak for å håndtere bostedsløse migranter er bortkastede penger. Ifølge Mathilde Tybring-Gjedde hadde det vært mye bedre å bruke ti millioner på «å forhindre at bostedsløse etablerer ulovlige leirer» enn å satse på rydding og renhold etterpå.

Jeg er helt enig. Men Høyres forslag om et patruljerende innsatsteam i Oslo vil være et like stort sløseri. Det lukter (litt) valgkamp.

Utfordringen er at det grunnleggende problemet ikke blir borte. Arbeidsmigranter fra hele Europa sliter med å finne et sted å sove i en av verdens dyreste byer.

Et innsatsteam som jager folk rundt byen vil bare føre til økt bruk av politiets og kommunens ressurser. Det var akkurat det vi så etter den siste runden med kriminalisering av fattigdom. Det omfattende soveforbudet vedtatt i Oslo i 2014 førte ikke til nedgang i antall bostedsløse. Det eneste resultatet var en dramatisk økning i klager mot politiet for diskriminering og maktovertramp, dokumentert av Norsk senter for menneskerettigheter.

En mer fornuftig løsning vil være å se til Trondheim. De bruker offentlige midler på akuttovernattingsplasser og sliter ikke med oslotilstander.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer