Debatt: Bostedsløse

Økt jaging av fattige er et tvilsomt grep

Et innsatsteam som jager folk rundt byen vil bare føre til økt bruk av politiets og kommunens ressurser.

ULOVLIGE LEIRER: 

Arbeidsmigranter fra hele Europa sliter med å finne et sted å sove i en av verdens dyreste byer, skriver artikkelforfatteren. Ulovlige leirer dukker opp her og der. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ULOVLIGE LEIRER: Arbeidsmigranter fra hele Europa sliter med å finne et sted å sove i en av verdens dyreste byer, skriver artikkelforfatteren. Ulovlige leirer dukker opp her og der. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Etter en sommer med flere leirer på offentlige steder mener Høyre at Oslo kommunes nye tiltak for å håndtere bostedsløse migranter er bortkastede penger. Ifølge Mathilde Tybring-Gjedde hadde det vært mye bedre å bruke ti millioner på «å forhindre at bostedsløse etablerer ulovlige leirer» enn å satse på rydding og renhold etterpå.

PROFESSOR: Malcolm Langford.
PROFESSOR: Malcolm Langford. Vis mer

Jeg er helt enig. Men Høyres forslag om et patruljerende innsatsteam i Oslo vil være et like stort sløseri. Det lukter (litt) valgkamp.

Utfordringen er at det grunnleggende problemet ikke blir borte. Arbeidsmigranter fra hele Europa sliter med å finne et sted å sove i en av verdens dyreste byer.

Et innsatsteam som jager folk rundt byen vil bare føre til økt bruk av politiets og kommunens ressurser. Det var akkurat det vi så etter den siste runden med kriminalisering av fattigdom. Det omfattende soveforbudet vedtatt i Oslo i 2014 førte ikke til nedgang i antall bostedsløse. Det eneste resultatet var en dramatisk økning i klager mot politiet for diskriminering og maktovertramp, dokumentert av Norsk senter for menneskerettigheter.

En mer fornuftig løsning vil være å se til Trondheim. De bruker offentlige midler på akuttovernattingsplasser og sliter ikke med oslotilstander.

Oslo kommune har delvis skjønt det. Nye tiltak inneholder en plan om 40–50 nye akuttovernattingsplasser. Men det er ikke nok. De som jobber på bakken med frivillige organisasjoner anslår at en økning på rundt 200 plasser kan være tilstrekkelig. Dette kunne frigitt både Ruskens og politiets ressurser, samt begrenset bruken av parker, offentlige rom og marka.

Oslo kommune er sannsynligvis bekymret for signaleffekten. Men et bedre overnattingstilbud kommer ikke til å endre de grunnleggende insentivene til å satse på lykke i Norge. Forskning viser at mennesker alltid er opptatt av jobb og inntekt først.

Høyre vil endre disse insentivene med et tiggeforbud, som Tybring-Gjedde tok orde for igjen. Men erfaring fra København viser at det er ikke særlig effektivt, og bare en del som sover ute i Oslo tigger på gata.

Dessuten kan et tiggeforbud være ulovlig. Østerrikske og amerikanske domstoler har slått fast at et tiggeforbud er i strid med ytringsfriheten, og snart vil domstolen i Strasbourg gi sin vurdering.

Etter ti år med bostedsløse migranter er tiden trolig inne for pragmatiske løsninger. Sånn sett er Høyres utspill velkomment, men økt jaging av fattige folk er et tvilsomt grep.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.