Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Økt pappapermisjon

LIKESTILLING: 70 prosent av norske menn ønsker lengre pappapermisjon, viser ny forskning gjengitt i et innlegg i Dagbladet (12.1). Fedre vil altså ta mer ansvar for barn – spørsmålet er om de «får lov». I dag avspises menn med sine 6 ukers fedrekvote. De resterende 48 ukene hersker mor over, fordi foreldrepermisjonen fortsatt anses som en mammapermisjon. En slik skjevfordeling kan vi ikke akseptere. Derfor foreslår jeg å gi menn en tredjedel av foreldrepermisjonen.

På Island deles foreldrepermisjonen i tre. En tredjedel til mor, en tredjedel til far, og en tredjedel som mor og far disponerer fritt. Hensikten med oppdelingen er å øke fedrenes deltakelse i barneomsorgen og å styrke kvinnenes posisjon i yrkeslivet. Jeg støtter begge to. Og jeg mener fedre er like gode omsorgspersoner som mødre. Derfor bør fedre få større ansvar, og gis større rettigheter. Barna har godt av det.

Her til lands er det flere menn enn kvinner som ønsker den islandske ordningen velkommen. Det er ikke overraskende. Men det er likevel et flertall av både kvinner og menn som støtter en slik omlegging. Av hensyn til likestillingen mener jeg mannfolk her gjør kvinner en stor tjeneste, som de kvinnene som er de største motstanderne i dag ikke ser eller vil se.

Jeg mener en viktig forutsetning for en ordning tilsvarende den de har på Island, er at fedre får selvstendig opptjeningsrett – altså at den «lønna» fedre får når de er ute i permisjon ikke skal være betinget av mors yrkesdeltakelse før fødselen. På den måten forhindrer vi at familiens økonomi blir svekket. For mange småbarnsfamilier er mangelen på opptjeningsrett for fedre en viktig forklaring på at mor er hjemme, mens far er ute i jobb.

På Island er det stort sett slik at far tar 1/3, mens mor tar 2/3 av permisjonen. Det samme tror jeg vil skje i Norge. Det finnes gode og viktige argumenter for at mor skal være hjemme med barnet. Det er viktig for mors helse, det er viktig for barnet at det ammes osv. Jeg deler alle disse synspunktene. Men det er ikke argumenter mot at man bør tredele foreldrepermisjonen.

Jeg er opptatt av likestilling. I denne saken er jeg opptatt av fedres rettigheter og muligheter til å være gode omsorgspersoner for sine barn. At en tilleggseffekt vil være mer likestilling i form av bedre lønn og sterkere posisjon for kvinner på arbeidsmarkedet er ikke å forakte. Da mener jeg vi er på rett veg – med flere fedre med barnevogn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media