DEBATT

Debatt: Psykiatri

Økt stigmatisering av psykiatrien?

Mellom en av tre og halvparten av oss rammes av psykisk lidelse i løpet av livet og nesten en av ti i Norge har til enhver tid betydelige psykiske plager.

OMSTRIDT TVANG: Å bruke tvang er vanskelig for både pasienten, pårørende og helsepersonell. Kvalitetssikret tvangsbruk må være målet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stein J Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix
OMSTRIDT TVANG: Å bruke tvang er vanskelig for både pasienten, pårørende og helsepersonell. Kvalitetssikret tvangsbruk må være målet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stein J Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi befinner oss i det 21. århundre, men likevel blir psykiatrien uglesett og pasienter stigmatisert. Hvorfor er det slik?

Historisk sett ble psykiatrien en vitenskap først etter 2. verdenskrig, og isolasjon av pasienter på asyler og lite effektiv behandling har bidratt til økt stigma. I dag er det heldigvis annerledes, og prognosen etter psykisk lidelse er som oftest god. Til tross for dette hører vi omtrent ukentlig om fordommer og negative enkelttilfeller i media.

Psykiatrien har behov for økt fokus på holdningsendringer hos folk flest. Uvitenhet og fravær av faktisk kunnskap fører til fordommer, og media er med på å opprettholde disse. For mennesker med psykisk lidelse er stigma en av hovedhindringene til vellykket behandling og rehabilitering. Det har vært mye fokus på tvang i landsdekkende medier. VG har sett på bruk av beltelegging og har gjort en stor innsats med å kartlegge tvangsbruk. De løfter fram et viktig tema. Å bruke tvang er vanskelig. Vanskelig for pasienten og pårørende, vanskelig for helsepersonell. Det brukes for mye tvang, og retningslinjer følges ikke, er konklusjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer