DET FLERKULTURELLE: Den tredje nøtta for 2016 handler om hvordan vi skal lykkes som et mer flerkulturelt samfunn, skriver Marte Gerhardsen.
  FOTO: ALEKSANDER NORDAHL
DET FLERKULTURELLE: Den tredje nøtta for 2016 handler om hvordan vi skal lykkes som et mer flerkulturelt samfunn, skriver Marte Gerhardsen. FOTO: ALEKSANDER NORDAHLVis mer

- Økt ulikhet betyr at hvem som er foreldrene dine blir avgjørende for hvilke muligheter du får

Jeg fikk den spennende oppgaven å lage vår politiske ønskeliste for 2016. Lista kunne blitt lang, men her er tre nøtter som jeg håper vi skal klare å løse.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• LES OGSÅ: - Bor man i Oslo, har man kanskje bare så vidt lest i avisen at oljeprisen visstnok har falt (Minerva)

1. Ulikhet

Det finnes ingen politiske partier i Norge som ønsker økt ulikhet. Det er heller ikke mange i befolkningen som synes at det er et mål. På en undersøkelse gjennomført av YouGov for Agenda svarte 88 prosent at det var viktig å bekjempe økende ulikhet. På tross av dette ser vi at ulikheten øker mer i Norge enn i de fleste andre europeiske land. SSBs tall for 2014 viste at trenden fortsetter. De rikeste 10 prosent tar ut en stadig større andel av de totale inntektene, mens de 10 prosent fattigste får mindre. Økende arbeidsledighet og innvandring vil forsterke utviklingen. Politikken dagens regjering fører, med skattekutt til de som har mest fra før, gjør at ulikheten vokser enda raskere.Hvis ulikheten fortsetter å øke i samme tempo som de siste tiåra, vil vi i 2030 ha like stor ulikhet som Italia. Det er et helt annet samfunn enn det Norge vi kjenner. Økt ulikhet betyr at hvem som er foreldrene dine blir avgjørende for hvilke muligheter du får. Det undergraver den sosiale kapitalen og den tilliten som gjør Norge til et av verdens beste land å bo i, og det er uheldig for økonomien. Ifølge OECD har økt ulikhet redusert den økonomiske veksten i Norge med ni prosentpoeng siden 90-tallet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn