FOLK FORAN PENGER: I norsk spillpolitikk må vi være opptatt av mennesker, ikke milliarder, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
FOLK FORAN PENGER: I norsk spillpolitikk må vi være opptatt av mennesker, ikke milliarder, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Spillpolitikk:

Økt vern av enerettsmodellen

Vi har forståelse for at Unge Høyre ikke nødvendigvis er ideologiske tilhengere av monopoler, men denne overbevisningen må ikke komme i veien for en pragmatisk tilnærming til framtida for norsk pengespillpolitikk.

Meninger

I Dagbladet 11. september skriver sentralstyremedlem i Unge Høyre, Nicolai Øyen Langfeldt, at vi må avvikle monopolordningen for pengespill av hensyn til de spilleavhengige. Som en organisasjon som i mange år har jobbet med spillavhengighet, må vi svare på dette.

I Norge har vi en stolt tradisjon for å sette hensynet til de sårbare og avhengige foran friheten til å gjøre det man vil, når man vil. Derfor har vi et monopol både for alkoholsalg og pengespill. Monopolordningen gir norske myndigheter en helt avgjørende og ledende hånd på rattet i utformingen av reguleringer av produkter som har potensial til å gjøre stor skade på enkeltpersoners liv.

Nordmenn er villige til å akseptere begrensninger på egen frihet til å kjøpe og bruke disse produktene, når - og så mye de vil, av hensyn til de som sliter. Denne solidaritetstenkningen har en sterk posisjon i befolkningen, og monopolene har stor oppslutning. Dette er en vellykket politikk, og et av våre viktigste virkemidler i kampen mot avhengighet.

Øyen Langfeldt har ikke tro på at det norske monopolet vil overleve fordi de utenlandske spillselskapene gjennom flere år har forsøkt å undergrave norsk lov, og ikke vektlagt hensynet til de spilleavhengige. Han mener vi må innføre en lisensmodell for å «være på lag med teknologien og framtida».

Actis har stor tro på teknologien, og mener vi bør bruke teknologiske framskritt til å verne om den norske pengespillmodellen. Vi er glad for at et flertall på Stortinget er enig med oss i denne framtidstroen, noe som før sommeren førte til at et politisk flertall vedtok en rekke nye vernetiltak. Blant annet blokkering av utenlandske spillselskap, gebyr ved brudd på forbudet mot markedsføring, og utvidede fullmakter for Lotteritilsynet til å granske saker om aktører som medvirker til markedsføring av uregulerte pengespill.

I tillegg har regjeringen varslet at den vil foreslå å forby distributørene å sende TV-kanaler med reklame for pengespill fra utlandet.

Vi har forståelse for at Unge Høyre ikke nødvendigvis er ideologiske tilhengere av monopoler, men denne overbevisningen må ikke komme i veien for en pragmatisk tilnærming til framtida for norsk pengespillpolitikk. Pengespillpolitikken vil overleve fordi vi verner om den og stadig finner nye kurer i kampen mot en aggressiv spillebransje. I norsk spillpolitikk må vi være opptatt av mennesker, ikke milliarder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.