Økte akkurat Morten Tyldums Oscar-sjanser?

Publikumsseier i Toronto.

BLIR GODT MOTTATT: Morten Tyldums film «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch seiler opp til å bli en Oscar-favoritt. Foto: SF Norge
BLIR GODT MOTTATT: Morten Tyldums film «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch seiler opp til å bli en Oscar-favoritt. Foto: SF NorgeVis mer

(Filtermagasin.no): Filmfestivalen i Toronto er over, og i løpet av de ti dagene festivalen varte har mange fine filmer vært vist fram for publikum og presse.

Blant dem er Morten Tyldums «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch i hovedrollen - en film som flere bransjeblader har trukket fram som en åpenbar Oscar-kandidat før neste års utdeling.

Konkurransen på festivalen har imidlertid vært veldig sterk, med mange andre filmer som også stiller sterkt i Oscar-racet.

Nå har imidlertid publikumet på festivalen talt: Det var «The Imitation Game» som i dag fikk prisen for festivalens beste film.

God Oscar-indikator Publikumsprisen i Toronto er ifølge Indiewire tradisjonelt en solid pekepinn på hvordan en film ligger an i Oscar-racet - dagens pris vil dermed garantert påvirke hvilket løp distributør Harvey Weinstein legger for filmen.

Weinstein er en av Hollywoods aller mektigste menn, og allerede da han punget ut en rekordhøy sum for de amerikanske rettighetene til filmen lovet det godt for hva man kan forvente fra den kanten.

Når Weinstein - som også går under kallenavnet «Scissorhands» fordi han er så effektiv med klippesaksen - først setter inn Oscar-støtet, er det nemlig vanskelig for andre å henge med i svingene.

Tok knekken på tysk kode «The Imitation Game» handler om den britiske matematikeren og dataforskeren Alan Turing, som var svært viktig for å knekke den tyske krypteringsmaskinen Enigma under 2. verdenskrig.

Etter krigen var han med på å konstruere en av de tidlige elektroniske programmerbare digitale datamaskinene - men historien om Turing fikk dessverre ikke en lykkelig slutt.

I 1952 ble han nødt til å innrømme at han var homofil, noe han ble tiltalt for, og han mistet også sikkerhetsklareringen. Dessuten ble han satt på en hormonkur, som ga uheldige kroppslige bieffekter (blant annet utviklet han bryster).

Han døde av cyanidforgiftning, og et halvspist eple med cyanid i ble funnet ved siden av ham. Det ble seinere sagt at Apples eplelogo var til ære for Turing (mens mennesker som stod Turing nær sa at selvmordsmetoden var inspirert av favorittfilmen «Snøhvit og de syv dverger»).

Her er resten av vinnerlista fra Toronto:

• People's Choice Award For Documentary: «Beats Of The Anatov» - regissert av Hajooj Kuka
• People's Choice Award For Midnight Madness: «What We Do In Shadows» - regissert av Jemaine Clement, Taika Waititi
• Beste kanadiske spillefilm: «Felix and Meira» - regissert av Maxime Giroux
• Beste kanadiske debutspillefilm: «Bang Bang Baby» - regissert av Jeffrey St. Jules
• Prizes of the International Critics (FIPRESCI Prize) for Special Presentations Section: «Time Out of Mind» - regissert av Oren Moverman
• Prizes of the International Critics (FIPRESCI Prize) for Discovery Section: «May Allah Bless France!» - regissert av Abd Al Malik
• NETPAC-prisen for beste asiatiske film: «Margarita, With a Straw» - regissert av Shonali Bose
• Beste internasjonale kortfilm: «A Single Body» - regissert av Sotiris Dounoukos
• Beste kanadiske kortfilm: «The Weatherman and the Shadowboxer» - regissert av Randall Okita

Sjekk ut alle Filters streamingtips!

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.