Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Økte inntekter med mindre skatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKATT: I Kjell Magne Bondeviks bok fremkommer det at Jens Stoltenberg i 2001 foreslo et regjeringssamarbeid mellom KrF og Ap. I en kommentar til hendelsen sier Stoltenberg at historien har gitt ham rett: «Formålet (...) var å unngå at vi fikk en høyredominert regjering som ville velge skattelette fremfor velferd og fellesskap.» Stoltenberg mener at KrF nå må ta ansvaret for at vi i fire år hadde en regjering som «valgte å bruke mange milliarder kroner på lavere skatt fremfor skole, eldreomsorg og andre viktige oppgaver i samfunnet.»Utsagnene illustrerer den totale mangel på dynamikk i de rødgrønnes tenkning: En krone mer i skatt er en krone mer i velferd. En krone mindre i skatt er en krone mindre i velferd.

MEN SÅ ENKELT er det selvsagt ikke. Velferd forutsetter at det først skapes verdier. Og verdiskapingen er rekordhøy i Norge nå. Det er den bl.a. pga gode internasjonale konjunkturer og høy oljepris. Men det spiller selvsagt også en rolle hva slags politikk som er ført for å legge til rette for vekst i næringslivet. Og for å si det kort: Norsk økonomi går så det suser, bl.a. fordi det ble gitt skattelettelser i forrige periode. KrF kan derfor gjerne ta medansvar for det som skjer. Ikke fordi det er blitt mindre til «viktige oppgaver i samfunnet», men fordi det er blitt mye mer. Ingen regjering har noen gang noe sted i verden hatt mer å rutte med enn de rødgrønne har akkurat nå, bl.a. takket være de skattelettelser som er gitt til næringslivet. Skattelettelsene har gitt vekst.

OM REGJERINGEN greier å bruke pengene fornuftig, gjenstår å se. Skolen, for eksempel, har ikke fått mer å rutte med, enda skattene til og med har økt.Så enkelt var det altså ikke.

Hele Norges coronakart